Nyomtatás

Sok hűhó a Twitterért

2022. május 1.
Sok hűhó a Twitterért

Hatalmas vihart keltett az internet népe körében a hír, hogy Elon Musk felvásárolja a világ legismertebb közösségi mikroblogját. Sokan a szólásszabadság erősödését remélik a tulajdonosváltástól. Az amerikai internetguru nem sok esélyt lát erre. Szerinte a szólásszabadság nem lesz nagyobb, csak másmilyen, és a véleményelit sem szűnik meg, csak átalakul.

„Nehéz megjósolni, hogy Musk mihez kezd majd a Twitterrel. Az viszont világos, hogy a felvásárlás fontos mérföldkő a központosított elitkultúrától a decentralizált és kaotikus világba vezető úton” – kommentálja David Auerbach internetguru az Unherd magazinban a Twitter megvásárlását.

Az internet egyszerű népe és a hivatásos elemzők egyaránt lázasan próbálják megfejteni, milyen célból vásárolja fel a világ leggazdagabb embere a Twittert. Egyesek szerint csak hóbortról van szó, mások úgy vélik, hogy jól felfogott üzleti érdek áll Elon Musk döntésének hátterében. A leghevesebb viták akörül zajlanak, hogyan alakítja majd át az új tulajdonos a tartalomszabályozásra vonatkozó normákat. Musk azt ígérte ugyanis, hogy lazítani fog a moderálási elveken, és nyilvánosságra hozza a tartalmakat rangsoroló algoritmusok forráskódját. A jobboldalon sokan üdvözölték a javaslatot, remélve, hogy Musk leszámol a „liberális cenzúrával”. Mások szerint eleve nem is volt liberális túlsúly, és Musk most majd még inkább jobboldalivá teheti a mikroblogot.

Auerbach szerint nem a szólásszabadság felől kell megközelíteni a tartalomszabályozás kérdését. Az internet és különösen a közösségi média igazi újdonsága abban áll, hogy lehetővé teszi a hagyományos médiában egyeduralmat élvező kulturális elit megkerülését. A televízió, a rádió és az újságok tartalmait a tanult elit hozza létre, vagy legalábbis szűri meg. Az interneten ez azonban nem szükségszerű. Auerbach szerint a baloldalon azért félnek Elon Musk újításaitól, mert attól tartanak, hogy az új tulajdonos a korlátlan szólásszabadság jelszavával szabadjára engedi a tömegek kontrollálatlan véleményét, teret nyitva ezzel a gyűlöletnek, az álhíreknek és az egyszerű ostobaságnak.

Auerbach ezt túlzott félelemnek tartja. Elkerülhetetlennek véli ugyanis, hogy a Twitter a jövőben is fenntartson valamilyen hierarchiát, és bizonyos bloggereket és csoportokat előbbre soroljon. Ha egyáltalán nem súlyoz a tartalmak között, akkor ugyanis teljesen használhatatlanná válik. Így vagy úgy, de a Twitter algoritmusai létrehoznak majd egy elitet, amelynek véleménye fontosabb lesz, mint másoké. „Vagyis nem nagyobb lesz a szólásszabadság, hanem csupán másmilyen” – írja Auerbach, azt valószínűsítve, hogy a Twitter új elitje a régi elittel szembenálló, de egymással is konkuráló véleményszektákból áll majd, így a főszereplők változnak ugyan, a Twitter azonban marad a régi.