Nyomtatás

Hitvita a szekuláris karácsonyról

2022. december 25.

Amerikában egyre kevesebb a hívő, ám a karácsony népszerűsége töretlen. A liberális publicista ebben a vallásos konzervatívok vereségének jelét látja. A konzervatív zsidó szerző viszont azt a következtetést vonja le a statisztikákból, hogy a karácsony nemzeti ünneppé vált, és a karácsonyt támadó liberálisok Amerika egységét akarják aláásni. A középutas katolikus filozófus tűzszünetet hirdetne.

Győzelemre áll a karácsony elleni háború” – kommentálja diadalittasan az Atlantic magazinban David A. Graham a karácsonyi jókívánságokkal kapcsolatos közvélemény-kutatásokat.

Mint arról a Metazin is beszámolt, Trump elnök azt ígérte, hogy egyszer és mindenkorra véget vet a karácsonyi kultúrharcnak, és visszahelyezi régi méltóságába a „Boldog karácsonyt” kívánságot, amelyet szerinte a liberálisok a vallási tekintetben semleges, kilúgozott „Kellemes ünnepek” kifejezésre akartak cserélni. Trump elnök azóta is minden évben feleleveníti történelmi győzelmét.

Graham szerint azonban Trump megalapozatlanul ünnepel és ül győzelmi lakomát. A karácsony ugyanis egyre kevésbé vallásos ünnep. Bár az amerikaiaknak továbbra is 93 százaléka megtartja, csak 35 százalék vallásos okból (2005-ben még 47 százalék volt az arányuk), és valamelyest csökkent azok száma is, akik támogatják, hogy közterületen keresztény vallásos szimbólumokat tegyenek ki az ünnep alkalmából. Ráadásul a Pew 2017-es felmérése szerint az amerikaiaknak egyre kisebb hányada, mindössze 32 százalék ragaszkodik a „Boldog karácsonyt” kifejezéshez. A vallási tekintetben semleges jókívánságot 12 százalék részesíti előnyben, a többség (52 százalék) számára mindegy, hogy melyik kifejezést használják. Trump elnök hiába hirdetett győzelmet, valójában a karácsonyi kultúrharcban is vereséget szenvedett – vélekedik Graham.

Homlokegyenest ellentétes következtetésre jut a statisztikák alapján a magát „zsidó konzervatívként” meghatározó Don Feder a Washington Timesban. Feder szerint a szekuláris karácsony lényegében nemzeti ünnep, hiszen az amerikaiak döntő többsége ünnepli, nemcsak a hívők. A karácsony ellen „lélektani hadviselést folytató” liberálisok ezért a nemzet egységét, sőt, magát a „normalitást” támadják – jelenti ki Feder. „A baloldal mindent támogat, ami megoszt minket: a multikulturalizmust, a kritikai rasszelméletet, az iskolai szexuális indoktrinációt és az uniszex vécéket. És semmi olyat, ami egyesít. Márpedig semmi sem köti össze jobban az amerikaiakat, mint a karácsony – mondom ezt nem keresztényként.”

A liberális konzervatív Law & Liberty hasábjain Rachel Lu tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget a karácsonyi fronton. Az ötgyerekes katolikus filozófus rezignáltan elismeri, hogy a karácsony végérvérvényesen elüzletiesedett és eltávolodott a hagyományos, 19. századi puritán hagyományoktól. De a fő erkölcsi mondanivaló azért még a giccsen is átüt. Ahelyett, hogy a vallási szimbólumok eltűnésén fanyalognának, a hívőknek inkább örülniük kellene, hogy a szekuláris karácsony átmenti a keresztény szeretet eszméjét, vagyis Jézus legfőbb üzenetét. Lu szerint a kommersz, szentimentális karácsonyi popkultúra minden eleme a szeretet és a megbocsátás keresztény eszméjére épül. „Felfoghatatlan, hogyan nem veszik észre az emberek a szekuláris karácsonyi történetekben tátongó Jézus-alakú lyukat” – értetlenkedik Lu, de aztán ő is belenyugszik a megváltoztathatatlanba. Ha Jézus képes volt megosztani a kenyerét prostituáltakkal és adószedőkkel, akkor talán nem bánja azt sem, ha a karácsonyon osztoznia kell Rudolffal, a meglehetősen ízléstelen rénszarvassal – írja Lu.