Nyomtatás

Aktivista újságírás

2023. február 12.

A mértékadó média alapelve egy évszázadon át az objektivitás és a kiegyensúlyozottság volt. Persze az elveket korábban sem vették túl komolyan. Most azonban számos meghatározó lap már nyíltan az aktivista újságírás mellett tör lándzsát. Ami viszont tovább erodálhatja a médiába vetett bizalmat.

„Egykor az újságírók közös szakmai identitásuk sarkkövének tekintették, hogy a híreket elfogulatlanul és értékmentesen közöljék. Mára viszont az objektivitás az előítéletesség szinonimája lett” – olvassuk Jonathan Turley washingtoni jogászprofesszor blogbejegyzését.

Mint arról az elmúlt közel két évtizedben a Metazin rendszeresen beszámolt, az internet, a közösségi oldalak és a blogok elterjedése súlyos csapás a hagyományos média számára. Az előfizetőkért és a kattintásokért folytatott verseny az online médiaszereplőket a bulvár, a szenzációhajhászás és a pártos elfogultság irányába kényszerítette. A hírfogyasztók sem a tényekre és az elfogulatlan beszámolóra kíváncsiak. A közösségi média normáit egyre inkább átvevő tekintélyes lapok  leginkább csak arra kellenek, hogy legitimálják az olvasók szektás politikai előítéleteit.

De a mértékadó sajtó a 19. század vége óta azért legalább az objektivitás és a kiegyensúlyozottság látszatára adott. Turley példák tucatjának felsorolásával állítja, hogy lassan ennek is vége. Egy frissen publikált kutatás szerint a fősodratú média vezetőinek döntő többsége károsnak, sőt reakciósnak tekinti az objektív újságírás elvét, és a kiegyensúlyozottságot is elutasítja, mivelhogy egyenrangúnak tünteti fel az igazságot és a hazugságot, és felerősíti a marginális, szélsőséges nézeteket. Ted Glasser, a Stanford Egyetem médiaprofesszora egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az újságírás elsődleges célja nem az objektív tájékoztatás, hanem a társadalmi igazságosság képviselete, és az újságíróknak aktivistaként kell fellépniük. Szintén aktivista újságírásra szólított fel Nikole Hannah-Jones, a New York Times 1619 című történelmi revíziós projektjét elindító publicista. Az NPR közszolgálati rádió kifejezetten megengedte munkatársainak, hogy aktivistaként lépjenek fel az emberi jogok és az emberi méltóság képviseletében. A New York Times egy külső munkatársa büszkén ismerte el Biden melletti elfogultságát.

Turley azonban arra figyelmeztet, hogy a mértékadó média csak veszít, amikor az objektív tájékoztatás elvét az aktivista újságírásra cseréli. Az online médiával folytatott versenyt a fősodor médiája még akkor sem nyerheti meg, ha teljesen feladja hagyományos elveit. Sőt, az olvasókért folytatott szektás és aktivista újságírás csak tovább erodálja az egykor tekintélyes lapok és hírcsatornák már most is igencsak megtépázott tekintélyét. Turley a Gallup közvélemény-kutató tavalyi felmérését idézi, amely szerint az amerikaiak minden korábbinál kevésbé tekintik megbízhatónak a médiát.

Az októberi közvélemény-kutatás adatai szerint mindössze 7 százalék hisz maradéktalanul a médiának, miközben 38 százalék egyáltalán nem. Alighanem a liberális médiatúlsúly jele az a külön érdekesség, hogy a demokrata szavazók 70 százaléka mégis inkább bízik a sajtóban, mint nem, miközben a republikánusok híveinek alig 14 százaléka vélekedik így.