Nyomtatás

Fordulat az olasz baloldal pártjában

2023. március 7.

Meglepetésre protesztjelölt került az olasz Demokrata Párt élére. Elly Schlein az alternatív baloldalt képviseli, és ezzel beteljesíti Augusto Del Noce néhai filozófus jóslatát: a forradalmi eszmék elavulta után a kommunizmus a polgári radikális értékek felé fordul.

A politikai elit bajban van, és nemcsak Olaszországban. Egyre többen szavaznak a legkülönfélébb jelöltekre csak azért, mert az elit alternatíváját látják benne. Ezért lett miniszterelnök a jobboldali Giorgia Meloni, és ezért győzött a Demokrata Pártban Elly Schlein” – fejtegette a La 7 televíziócsatornán Marco Travaglio, az Il Foglio főszerkesztője.

Mint a Metazinban már szó volt róla, a Demokrata Párt két fordulóban választja meg vezetőjét. Az elsőben a párttagok kiválasztják a két versenyben maradt jelöltet, a másodikban bárki szavazhat. Federico Fornaro politológus az Editoriale Domani honlapon rámutat, hogy a szavazás második fordulójában résztvevők száma a 2007-es három és félmillióról alig egymillióra csökkent. Ez a hat választáson át szakadatlan hanyatlás önmagában is a Demokrata Párt válságát mutatja, és Elly Schlein megválasztásában a megmaradt szavazók többségének elégedetlensége nyilvánult meg.

Aldo Cazzullo a Corriere della Serában azt fejtegeti, hogy a harminchétéves, bevallottan biszexuális Schlein mindenekelőtt a divatos progresszív értékek körül szerveződő városi mozgalmak köreiben talált támogatókra. A Bussola Quotidiana hasábjain Stefano Fontana részletezi is, milyen értékekről van szó: az úgynevezett új jogokról. Ezek pedig a bevándorlástól az új nemi identitásokig terjednek. Schlein az abortuszt állampolgári alapjoggá nyilvánítaná, nem engedné, hogy orvosok lelkiismereti okokból tartózkodhassanak a mesterséges terhességmegszakítástól, a nemváltást is liberalizálná, és természetesen radikális környezetvédőnek is vallja magát.

Ily módon Elly Schlein győzelme azt teljesíti be, amit Augusto Del Noce konzervatív filozófus már a hetvenes évektől hangoztatott, arra reagálva, hogy Nyugaton a kommunisták lemondtak eredeti küldetésükről, a forradalomról. Végül mégiscsak valami különlegeset akarnak majd képviselni, de ez nem lehet más, mint az individualista materializmus, mint a modernitás netovábbja. Minthogy „a természetes világ kondérjának aljáról sincs már mit kikaparni”, majd kitalálnak mindenféle extravagáns dolgokat, amelyek hangoztatásával a többség előtt járhatnak. Ahogy Marcello Veneziani filozófus kifejti, így aztán elmarad mindaz, amit Del Noce értékesnek tartott a marxista hagyományban: elsősorban is az elidegenedés bírálata és meghaladásának kísérlete. Ehelyett „a kommunizmus a kapitalizmus karjaiban követ el öngyilkosságot”, a fogyasztói társadalom legextrémebb értékeit felkarolva.

Ám Elly Schlein nemcsak az elsősorban Észak-Amerikában divatos progresszív identitáspolitikai irányzat képviselője. Az olasz baloldalon még ma is népszerűbb hagyományos értékeket, az egyenlőséget és a lázadást is hirdeti. Igaz, ezek Amerikában is megférnek egymás mellett a baloldalon. A Demokrata Párt balszárnya is ezeket képviseli, miközben nem határolódik el a woke mozgalomtól. Elly Schleint szokták is Alexandria Ocasio-Cortez radikális amerikai demokratapárti képviselőnőhöz hasonlítani. Stefano Graziosi a Panoramában rámutat azonban, hogy az amerikai képviselőnő gyermekkorában megtapasztalta a szegénységet, szöges ellentétben Elly Schleinnel, aki egyetemi professzorok gyermeke, és akinél inkább csak a médiaszereplés szintjén szerepelnek a szociális kérdések. Igaz, sürgeti a vagyonadó bevezetését és az általános alapjövedelem meghonosítását. De ez az Öt Csillag mozgalom programja, és Graziosi nem érti, miért nem abba a pártba lépett be Schlein. Az Öt Csillag a maga 17 százaléknyi szavazatával (ami volt már harminc is) jókora falatot harapott le a baloldal szavazótáborából, és Graziosi attól tart, hogy Schleinnel az élen a Demokrata Párt még a mostani 16 százalékából is veszít majd.