Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

A tehetség felment?

2005. november 26.

Harry herceg magára vonta a világsajtó haragját, amikor náci egyenruhában jelent meg egy farsangi bulin. A közelmúltban elhunyt Philip Johnsont, a híres amerikai építészt, aki a harmincas években aktív náci volt, senki sem ítélte el.

Harry herceg magára vonta a világsajtó haragját, amikor náci egyenruhában jelent meg egy farsangi bulin. A közelmúltban elhunyt Philip Johnsont, a híres amerikai építészt, aki a harmincas években aktív náci volt, senki sem ítélte el.

Philip Johnson az összes fontos szakmai díjat elnyerte, a Harvardon tanított. Ő tervezte egyebek közt a Lincoln Centert és az AT&T amerikai telefontársaság toronyházát.

A megemlékezések szinte egyhangúlag úgy írnak róla, mint a kor amerikai építészettörtének emblematikus alakjáról. Először a modernizmus hullámán lovagolt, majd a posztmodernnel is lépést tartott. S minden korszakban zsíros megbízásokat zsebelt be a nagy cégektől. Kurva vagyok - mondta lefegyverző öniróniával.

Először a New York Times pendítette meg, hogy van egy sötét fejezet az építész múltjában, amit nem lehet tréfával elütni. Johnson fiatalkorában részt vett egy amerikai fasiszta párt alapításában. 1938-ban ellátogatott a nácik nürnbergi pártnapjára. 1939-ben követte a német csapatokat Lengyelországba. Még 1940-ben is kiállt Hitler mellett. Ráadásul ezek a tények megtalálhatók a róla szóló könyvekben.

Mások fiatalkori eltévelyedését nem bocsájtották meg ilyen könnyen. Amikor Kurt Waldheimről, az ENSZ főtitkáráról kiderült, hogy a háború alatt egy olyan egységben szolgált, amely valószínűleg rémtetteket követett el, a fél világon politikai páriává vált, ha Ausztriában nem is. Az óceánrepülő Charles Lindbergh hírneve sem heverte ki a nácikkal való flörtölést, pedig ő csak szimpatizáns volt.

Miből fakad ez a különbség? Anne Applebaum, a Washington Post kolumnistája, aki Kelet-Európa szakértőként hasonló kérdésekkel a kommunista múlt összefüggésében is szembekerült, így próbálja megmagyarázni: "Akik valamilyen, csak beavatottaknak érthető dologban tehetségesek, könnyebben megússzák, mint mások. Ha csúnya szavakat használsz és horogkeresztet viselsz, kiközösítenek. De ha sikerül bonyolult személyiségnek mutatnod magad, szellemes vagy, iróniával és tréfával hárítod el a kellemetlen kérdéseket, akkor agg szaktekintély, merész újító, esetleg provokátor, vagy - ami még vonzóbb - titokzatos ember leszel."