Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az elnök emberei

2007. szeptember 5.

Egy nemrég nyilvánosságra került belső szabályzatból kiderül, valahányszor Bush elnök nyilvánosság előtt beszél, a kormány emberei gondoskodnak róla, hogy kizárólag éljenző hívek vegyék körül. A békés tiltakozókat eltakarják, túlkiabálják, elvezetik, sőt néha még le is tartóztatják.

Egy nemrég nyilvánosságra került belső szabályzatból kiderül, valahányszor Bush elnök nyilvánosság előtt beszél, a kormány emberei gondoskodnak róla, hogy kizárólag éljenző hívek vegyék körül. A békés tiltakozókat eltakarják, túlkiabálják, elvezetik, sőt néha még le is tartóztatják.

„Megszoktuk, hogy Hugo Chávezt, Kim Dzsong Ilt és a néhai Szaddám Huszeint önkívületi állapotban lévő tömeg hordozta a tenyerén. Kizárólag boldogan éneklő, és a nép szeretetét kinyilvánító transzparensekkel felszerelt híveket lehetett látni a közelükben, tüntetőket sosem. De ugye, mi büszkék lehetünk rá, hogy a szabad Amerikában élhetünk, ahol ilyesmi nem fordulhat elő? Sajnos nem” – olvassuk a newsleader.com szerkesztőségi cikkében.

A Washington Post nemrég beszámolt róla, hogy az amerikai kormány 80 000 dollárt (15 millió forintot) fizetett egy 2004-ben őrizetbe vett házaspárnak. Az ok: a Függetlenség napi állami ünnepségen, ahol Bush elnök is beszédet mondott, Jeff és Nicole Rank Bush-ellenes pólóban jelent meg. A trikók elején az elnök áthúzott neve szerepelt, hátán pedig ez  volt olvasható: „A rezsimváltást itthon kell kezdeni”, illetve „Szeresd Amerikát, gyűlöld Busht”. Mivel a csendben tiltakozó Rankék nem voltak hajlandók letakarni a feliratot, a Fehér Ház biztonsági emberei megbilincselték és letartóztatták, majd órákon át őrizetben tartották őket. Nicole Ranket, aki a katasztrófavédelemnél dolgozik, még állásából is felfüggesztették. A házaspár nevében az ACLU jogvédő szervezet indított pert, majd, miután peren kívül kialkudott 80 000 dollár kártérítést, elállt a keresettől. A kormány képviselői továbbra sem ismerik el, hogy hibáztak.

Tucatjával lehet hasonló esetekről olvasni. Volt, akit azért távolítottak el egy rendezvényről, ahol Bush elnök is felszólalt, mert autójának lökhárítójára „Ne ontsunk több vért az olajért” matricát ragasztott. A közönség tagjainak néha meg kell mutatniuk, hogy a pulóver alatti ruhán nincs-e Bush-ellenes felirat.

A Rank házaspár perében a bíróság bizonyítékként bekérte a szabályzatot, amely arról rendelkezik, pontosan milyen óvintézkedéseket kell tenniük a kormány embereinek azokon a rendezvényeken, amelyeken az elnök felszólal. Mint kiderült, egy 2002-ben készült, bizalmas kézikönyv útmutatásainak értelmében a szövetségi alkalmazottaknak ügyelniük kell rá, hogy a nézők között csak Bush-hívek legyenek.

A legfontosabb – idézi a dokumentumot Dahlia Lithwick, a Slate magazin jogi kommentátora –, hogy „a potenciális tiltakozókat távol tartsák a rendezvénytől”. A kamerák látókörében, az emelvény előtt kizárólag „olyanok állhatnak, akik rendkívül elkötelezett hívei a kormánynak”. Az útmutató arra is kitér, hogy a helyi republikánus ifjúsági szervezetek tagjaiból kis rohamosztagot kell szervezni, s így az elnököt éltető transzparensekkel és zászlókkal eltakarják a rendezvényre netán mégis bejutó tiltakozókat, bekiabálásaikat pedig hangos éljenzéssel fojtsák el. Végső esetben arra is lehetőség van, hogy a nemtetszésüket kinyilvánítókat eltávolítsák.

A szabályzat érdekessége, hogy nem csak a kamerák látószögéből kell kiszorítani a tiltakozókat. Lehetőleg azt is el kell érni, hogy az elnök se szembesüljön a tüntetőkkel. „Hátha így Bush majd azt hiszi, hogy nagyon népszerű” – értelmezi a szabályt Lithwick.