Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Hitler nagy állat volt

2007. november 1.

Felnőtt ember nem gondolhatja, hogy történelmünk nagyjai tökéletesek voltak. De néhány nagy személyiségről biztosan kevesen tudják, hogy milyen szörnyeteg lakozott benne. Az amerikai vicclap lelepez. Sírva nevetünk.

Felnőtt ember nem gondolhatja, hogy történelmünk nagyjai tökéletesek voltak. De néhány nagy személyiségről biztosan kevesen tudják, hogy milyen szörnyeteg lakozott benne. Az amerikai vicclap lelepez. Sírva nevetünk.

„A történelem némely dolgokban nem szorul kiigazításra. Például Hitler nagy állat volt, Einstein pedig szexmániás zseni. Más esetekben nem ilyen egyértelmű a helyzet” – írja a Cracked webvicclapban Daniel O’Brien, és bizonyságul hét történelmi nagyság jellemének sötét oldalát mutatja be. Mutatóban ismertetünk négyet.

Patrick Henry, a 18. századi radikális forradalmár, aki Virginia lakosait arra szólította fel, hogy szálljanak szembe a brit zsarnoksággal, e szavairól híres: „Adj szabadságot, vagy adj halált!” A nagy hős négy éven át, egészen a felesége haláláig, a pincében tartotta az asszonyt, leláncolva és valószínűleg kényszerzubbonyban. A szerencsétlen nő a gyerekeit sem láthatta. E helyzetében alighanem imígyen kiáltott rabtartójára: adj szabadságot, vagy adj halált!

Mahatma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom szellemi vezére, az erőszakmentesség apostola volt. Az emberi jóságnak ez a szobra 1940-ben az alábbi véleményt mondta Adolf Hitlerről: „Nem hiszem, hogy olyan rossz ember volna, amilyennek lefestik. Döbbenetes képességekről tesz tanúbizonyságot, és a jelek szerint nagyobb vérontás nélkül aratja győzelmeit.” O’Brien kommentárja: sejthettük volna Gandhiról, hiszen borotválta a fejét.

Thomas Jefferson, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat szerzője, a későbbi államelnök, mint köztudott, nemi kapcsolatot tartott fenn Sally Hemmings nevű rabszolgájával. Egyébiránt a következő véleménnyel volt például a fehér férfi és a fekete nő házasságáról: „Olyan lealacsonyodás, amelyre honszerető polgár, aki az emberi jellem kiválóságában hisz, sohasem vetemedhet jóhiszeműen.” Ő aztán nem vetemedett. Nemhogy nem vette el Sallyt, de még közös gyermekeiket is megtagadta.

Thomas Edisont úgy ismerik, mint az elektromos áram, a villanykörte, a rádió, a mikrohullám és a kezdetleges radarrendszer feltalálóját. Nos, korántsem Edison volt a kor legnagyobb tudós-feltalálója. Ellenben alkalmazott egy Nikola Tesla nevű embert, aki viszont az volt. Ő talált fel mindent, amit ma Edisonnak tulajdonítanak. Amikor Tesla kérte tőle a megígért 50 000 dollárt, Edison így felelt: „Tesla, maga nem érti a mi amerikai humorunkat.” Ezután elterjesztette Tesláról, hogy közveszélyes őrült. Tesla nyomorban halt meg. Edison egy rakás pénz tetején lehelte ki lelkét, közben egy „Megszívtad, Tesla!” feliratú pólót viselt, és még azt sem maga tervezte.