Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Belföldi idegenek

2008. január 21.

Németországban nagy a kísértés, hogy a politikus az idegenek ellen ágáljon. És választások előtt sokan nem is tudnak neki ellenállni. Gyakran olyanokat is idegennek tekintenek, akik Németországban születtek, és soha életükben nem jártak külföldön.

Németországban nagy a kísértés, hogy a politikus az idegenek ellen ágáljon. És választások előtt sokan nem is tudnak neki ellenállni. Gyakran olyanokat is idegennek tekintenek, akik Németországban születtek, és soha életükben nem jártak külföldön.

A tűzzel játszik az a tartományi miniszterelnök, aki a fiatal külföldi bűnözők elleni kemény fellépést sürget” – idézi a külföldi származású németek szervezeteinek véleményét  David Crossland a hamburgi Spiegel nemzetközi kiadásában.

A január 27-én esedékes hesseni választások előtt Roland Koch tartományi kormányfő bejelentette, hogy vitát kezdeményez arról, mi a teendő a „külföldi bűnelkövetőkkel” szemben. Az apropót az szolgáltatta, hogy december végén egy nyugdíjast félholtra vert két suhanc a müncheni metróban, és közben „szaros németnek” nevezték. A tettesek egyike húsz évvel ezelőtt született Németországban török szülőktől, a másik tizenhét éves görög bevándorló. Mindketten nyilvántartott bűnözők.

Kenan Kolat, a németországi török közösség vezetője arra hivatkozik, hogy a külföldi származásúak körében az átlagnál csak alig magasabb a bűnözők aránya, és a különbség az esélyegyenlőtlenség számlájára írandó. Crossland megjegyzi, hogy a külföldi származású állampolgárok csaknem a lakosság egyötödét teszik ki, de feltűnően hiányoznak az államapparátusból, a vállalatok vezetéséből és a médiából.

Koch azon melegében úgy reagált a müncheni esetre, hogy túl sokan vannak a bűnelkövetők között a fiatal külföldiek. A legnagyobb bulvárlapnak, a Bild Zeitungnak adott nyilatkozatában ezt a kérdést tette fel: „Mennyit kell még eltűrnünk egy maroknyi erőszakos fiataltól, akik gyakran külföldi származásúak?” Sőt, úgy fogalmazott, hogy a németek túlságosan sokáig tanúsítottak „furcsa szociológiai megértést” olyan csoportok iránt, amelyek „tudatosan követnek el bűncselekményeket etnikai kisebbségként”. A hesseni miniszterelnök külön is kifejtette, hogy az olyan civilizált országban, mint Németország, tessék leeresztett ököllel közlekedni. Nem említette – jegyzi meg Crossland – a civilizált Németországnak azokat a (neonáci) polgárait, akik évek óta rendszeresen intéznek brutális támadásokat az etnikai kisebbségekhez tartozó leeresztett öklű emberek ellen. Koch megpendítette azt is, hogy a bűnöző „idegeneket” utasítsák ki. Eddig is kiutasították (büntetésük letöltése után), tehát ezúttal a külföldi származású belföldiekről lehet csak szó.

Koch nézeteit Volker Kauder, a CDU parlamenti frakcióvezetője is támogatta. Ő is a nagy példányszámú bulvárlapban fejtette ki, hogy nevelőtáborokat, zárt intézeteket kell létrehozni, mert a külföldi nem ellenség, de a bűnöző igen, és „nem engedhetjük meg, hogy tovább hallgassuk gúnykacaját”.

Crossland példákat hoz fel a közelmúltból arra, hogy az idegenellenes retorika milyen sikereket hozott már a tartományi választásokon, például Észak-Rajna-Vesztfáliában Jürgen Rütgers 2000-ben az indiai számítógépes mérnökök elleni jelszavával nyerte el a miniszterelnökséget.

„Sok más nyugati országban ezzel kiírta volna magát a politikából. Németországban viszont ma is ő vezeti a szövetségi állam legnépesebb tartományát” – írja keserűen Crossland. És mindjárt hozzáteszi, hogy ez még semmi ahhoz képest, ami a volt NDK-ban tapasztalható. Ott a szélsőjobboldal a tartományok felében bekerült a törvényhozásba. És egész körzetek vannak Kelet-Németországban, ahová nem ajánlatos betévednie olyasvalakinek, aki nem látszik németnek.