Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Tudományos csókolózástan

2008. február 13.
A csókolózás során erősítjük az összetartozás érzését és kimutatjuk a testi vágyat. De sajnos e téren sincs teljes összhang a nemek között: a nők inkább az összetartozás, a férfiak a szexuális vágy kifejezésének tekintik a csókot.
A csókolózás során erősítjük az összetartozás érzését és kimutatjuk a testi vágyat. De sajnos e téren sincs teljes összhang a nemek között: a nők inkább az összetartozás, a férfiak a szexuális vágy kifejezésének tekintik a csókot.

„A tudomány meglepően kevés figyelmet szentelt a szerelem legalapvetőbb kifejezési formájának. Most, Valentin-nap közeledtével mindenesetre egymás után jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek a smárolás természetével kapcsolatos kutatás eredményeit ismertetik” – írja Rob Stein a Washington Postban.

A csókolózás a hagyományos feltételezések szerint a táplálkozásból alakult ki. Desmond Morris brit zoológusnak a hatvanas években kidolgozott elmélete arra alapoz, hogy a madaraknál és emlősöknél jellemző, hogy a nőstények utódjaikat félig előrágott falatokkal táplálják. A szájszervek összeérintéséhez így meghitt érzelmek kapcsolódtak.

Az elmúlt években folytatott tudományos kutatások azonban rávilágítanak, hogy a csókolózás ennél sokkal összetettebb célokat szolgál.

„Csókolózás közben értékeljük a partnerünket. A leheletből és a nyál ízéből rengeteg információt szerezhetünk” – vélekedett Susan M. Hughes amerikai pszichológus, egy nemrég megjelent, több mint ezer diákon végzett csókolózástani kutatást bemutató tanulmány szerzője.

Az ajkak és a nyelv összeérintése az összetartozás kifejezése is egyúttal, hiszen a csókolózó pár tagjai vírusokat és baktériumokat adhatnak át egymásnak.

Harmadrészt a csók a felajzottság jele, és a szexuális viszony létesítésére utaló vágy megnyilvánulása.

Hughes és munkatársai azt is megfigyelték, hogy a férfiak és nők némiképp máshogy viszonyulnak a csókolózáshoz. A nők számára fontosabb a partner jó lehelete, és általában fontosabbnak tartják a nyelves puszit, mint a férfiak: a nők alig 15 százaléka lett volna hajlandó szexuális kapcsolatot létesíteni valakivel, akivel még sosem csókolózott, a férfiak körében viszont 50 százaléknál is nagyobb volt az arány.

Különbség mutatkozott a nemek között abban is, mennyire tekintik a csókot a szexuális vágy kifejeződésének. A kutatásban résztvevő férfiak fele úgy gondolta, hogy egy csók mindig csak a kezdet, amit komolyabb szexuális viszonynak kell követnie. A nőknek viszont csak harmada vélte így.

„A férfiak sokkal inkább a szex első lépésének tekintik a csókot, mint a nők” – foglalta össze a kutatás eredményét Hughes. A nők számára nem annyira a nemi vágy, mint inkább az összetartozás miatt fontos a csókolózás.

„A nők az első csókkal nem feltétlenül azt akarják üzenni, hogy szeretnék elmélyíteni a kapcsolatot” – figyelmeztet Beverly Palmer kaliforniai pszichológus. Ezért nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni egy nyelves pusziból. A férfiak heves csókjából pedig könnyelmű dolog igaz szerelemre következtetni. Még Valentin-napon is.