Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kampány, szilícium-völgyi hátszéllel

2008. május 30.

Ha Barack Obama személyében Amerikának első ízben fekete elnöke lesz, aligha méltatják majd a történelemkönyvek, mennyi adományt sikerült gyűjtenie. A publicista szerint Obama az internetes technológiák alkalmazásának köszönheti sikerét.

Ha Barack Obama személyében Amerikának első ízben fekete elnöke lesz, aligha méltatják majd a történelemkönyvek, mennyi adományt sikerült gyűjtenie. A publicista szerint Obama az internetes technológiák alkalmazásának köszönheti sikerét.

Barack Obama sikertörténetének kulcsa a pénz. A pénznek köszönheti hitelességét, és  persze a pénz tette lehetővé a kampányt, amellyel versenybe szállt és legyőzte a legtekintélyesebb demokrata családot” – írja Joshua Green, az Atlantic magazin szerkesztője.

Pedig Barack Obama jó szereplését leginkább a jelölt lenyűgöző retorikai képességének és programjának tudják be. De hiába a vízió és a karizma, ha nincs elég pénz a kampányra. Márpedig Barack Obama elnökjelöltségének bejelentésekor nagyon szűkös anyagi forrásokkal rendelkezett. Sokkal kevesebbel, mint a tekintélyes magánvagyont, milliomos támogatókat és a Demokrata Párt legismertebb politikusainak jelentős részét a háta mögött tudó Hillary Clinton.

A hátrányt azonban Obama nagyon gyorsan ledolgozta, ráadásul nem is kellett különösebb erőfeszítéseket tennie, vacsorákon és egyéb nyilvános eseményeken pózolnia. Egyedül februárban 55 millió dollárnyi adományt gyűjtött, ebből 45 milliót az interneten kalapozott össze. Összesen már 270 millió dollárnál tart, Hillary Clinton 220 milliónál, McCain pedig kevesebb, mint 100 milliónál. Ha csak a magánszemélyektől érkező pénzeket hasonlítjuk össze, Obama előnye még tetemesebb.

Mi Obama adománygyűjtési kampányának titka? Egyrészt a 2002-ben elfogadott kampányfinanszírozási törvény, amely maximálta a magánszemélyek által felajánlható támogatások összegét. A mostani elnökválasztási kampány során magánszemélyek maximum 2 300 dollárt adhatnak egy-egy jelöltnek, így már nem csak a milliárdos vagyonnal rendelkező támogatók megnyerése a döntő.

Obama sikerének másik pillére a modern technika, mindenekelőtt az internetes hálózatok nyújtotta lehetőségek kihasználása. Stábja a My.BarackObama.com címen a közösségi oldalakhoz, a Myspace-hez és a Facebookhoz hasonló internetes kampányközpontot hozott létre. Elsősorban a portálnak köszönhető, hogy Obama máris 200 millió dollárt gyűjtött az interneten (az elnökjelöltségre két éve még esélyesnek számító Howard Dean mindössze 27 millióig jutott, McCain eddig alig 4 millió dollárnál tart). Sok kicsi sokra megy: az internetes adományok 94 százaléka kevesebb, mint 200 dollár volt (Clinton esetében 26, McCain esetében pedig mindössze 13 százalék ez az arány). Az adakozó kedvűek havi rendszeres, pár dolláros támogatást is vállalhatnak.

Az internetes kampányközpont az adománygyűjtés mellett lehetővé teszi, hogy az aktivisták tartsák egymással a kapcsolatot, és minden friss hírről azonnal értesüljenek. Jelenleg 750 000 önkéntes aktivista segíti Obama kampányát, akik eddig 30 000 különböző kampányeseményt szerveztek. Az oldalról Obamát éltető mobiltelefon-csengőhangok, képek és szoftverek is letölthetők.

Green az Obama-kampányt egyenesen a szilikon-völgyi sikertörténetek – az Apple, a Google és a Facebook – sorába állítja. Azzal az apró különbséggel, hogy „a Szilikon-völgy legsikeresebb új vállalkozása nem mesés vagyonhoz, hanem a Fehér Házba juttat”.