Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Európa meleg viszonyai

2008. augusztus 12.

Európában gyors ütemben bővülnek a melegek jogai. Gyorsabban, mint ahogy a lakosság toleranciaszintje emelkedik. De az Unió tagállamainak csaknem fele ma sem ismeri a homoszexuális párkapcsolat jogintézményét.

Európában gyors ütemben bővülnek a melegek jogai. Gyorsabban, mint ahogy a lakosság toleranciaszintje emelkedik. De az Unió tagállamainak csaknem fele ma sem ismeri a homoszexuális párkapcsolat jogintézményét.

„Az európai kontinens  szinte egyedülálló védelmet nyújt a melegeknek” – állapítja meg a Eurotopics webmagazinban Blaise Gauquelin Bécsben élő osztrák−francia rádiós újságíró.

Az azonos neműek közötti szexuális viszony a világ nyolcvanhat országában ma is bűncselekménynek minősül. Európában az ehhez hasonló törvényeket eltörölték (de csak a legutóbbi évtizedekben). Sőt, az Európai Unióban tilos a szexuális beállítottság miatti hátrányos megkülönböztetés, legalább is, ami a munkaügyi kapcsolatokat illeti. Ez a gyors változás abban is megmutatkozik, hogy egy 2007-ben készült felmérés szerint az uniós polgároknak csupán egyetlen százaléka számolt be arról, hogy ilyen diszkrimináció áldozata volt.

Az Unió francia elnöksége azt szeretné, ha ez a védelem kiterjedne a kereskedelemre, az oktatásra, a társadalombiztosításra és a szociális juttatásokra is. Ha ez megvalósul, akkor a homoszexuális polgárok ugyanolyan védelemben részesülnének, mint az etnikai kisebbségek. Ilyesfajta jogszabályok máris tizennyolc tagállamban vannak hatályban.

A lakosság többsége Franciaországban, Németországban, Csehországban és Lettországban egyaránt úgy nyilatkozik, hogy nem bánja, ha szomszédja történetesen meleg. A szerző szerint már az a pillanat sincs nagyon messze, amikor Romániában és Máltában is nyilvánosan megvallja egy politikus, hogy meleg.

A melegek házassága és örökbefogadási joga ügyében azonban már nagyok az eltérések. A letteknek csak tizenkét százaléka fogadná el az egyiket, a lengyeleknek csak hét százaléka a másikat.

Blaise Gauquelin három csoportba sorolja az Unió tagállamait: az elsőbe az az öt tagállam tartozik, amelyben a homoszexuálisokat a családjog is ugyanúgy kezeli, mint a heteroszexuálisokat. A másodikba az a kilenc ország, amely elismeri a homoszexuális párkapcsolatot, de tovább nem megy. A legnépesebb, tizenhárom államból álló csoport nem ismeri az azonos neműek párkapcsolatának intézményét.

Gauquelin szerint sérülnek az európai alapjogok, ha van, ahol az azonos neműek összeházasodhatnak, és van, ahol nem. Egy holland meleg házaspár Bulgáriába vagy Ciprusra költözve nem lesz jogosult a házastársakat megillető támogatásokra, ezzel pedig csorbul az Unió egyik alapelve, a szabad költözködés joga.