Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az előítéletek ára

2009. november 7.

Három éve egy amerikai légitársaság pilótája leszállított a gépről hat gyanúsan viselkedő moszlim papot. Az imámok hátrányos megkülönböztetés miatt pert indítottak, a légitársaság kártérítést fizetett. Az amerikai lap szerint a bíróság veszélyes precedenst teremtett.

Három éve egy amerikai légitársaság pilótája leszállított a gépről hat gyanúsan viselkedő moszlim papot. Az imámok hátrányos megkülönböztetés miatt pert indítottak, a légitársaság kártérítést fizetett. Az amerikai lap szerint a bíróság veszélyes precedenst teremtett.

„2006-ban hat gyanúsan viselkedő moszlim papot leszállítottak a US Airways egyik gépéről. Az imámok faji diszkrimináció és muszlimellenesség miatt bírósági eljárást indítottak” – emlékeztet a USA Today.

A hat imám már a váróteremben is feltűnően hangosan imádkozott, többször kimondva Allah nevét. A gép különböző részein, egymástól távol foglaltak helyet. Kettejük a biztonsági öv megtoldását szolgáló csatot kért, ám a fegyvernek is használható fémet az ülés mellett letették a földre. Az ellenőrzésnél kiderült, hogy hármójuk nem retúrjegyet vett. Egy arabul értő utas szerint az imámok fundamentalista nézeteiknek adtak hangot. A gépen tartózkodók egyöntetű véleménye szerint az iszlám papok kihívóan viselkedtek. A kapitány ezek után döntött úgy, hogy nem száll fel, amíg az imámok a fedélzeten vannak. Később kiderült, hogy a félelem alaptalan volt, és a papok semmilyen biztonsági veszélyt nem jelentettek.

A leszállított imámok etnikai diszkrimináció vádjával fordultak bírósághoz. Miután a bíróság első fokon helyt adott panaszuknak, a légitársaság peren kívüli megállapodást ajánlott és kártérítést fizetett.

A USA Today szerint a precedensértékű eset aggasztó tanulságokkal jár. Bár a gyanú alaptalannak bizonyult, a gép kapitánya a rendelkezésre álló információk alapján joggal volt elővigyázatos. Már csak azért is, mert az előírások – és az utasok is – azt várják el tőle, hogy mindent megtegyen a biztonság érdekében. Az utasok sem hibáztathatók, hiszen a repülőtéri szabályok értelmében jelenteniük kell, ha valami gyanúsat észlelnek.

„Az etnikai diszkrimináció helytelen, és ellentétes az amerikai normákkal” – írja a USA Today. De jelen esetben az imámok is felelősek a félreértésért: tudhatták volna, hogy a hangos imádkozás félelmet kelthet. A bíróság mégis a repülőtársaságot marasztalta el, ami akár még ötletet is adhat az előítéletességet esetleg kijátszani óhajtó, kártérítésre vadászó vállalkozó kedvűek számára. De az is lehet, hogy a repülőtereknek a pereskedéstől tartó biztonsági személyzete lesz kevésbé éber, ami viszont a terroristák malmára hajthatja a vizet. Akárhogy is, a döntésnek még súlyos következményei lehetnek.