Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A koedukált oktatás ára

2010. február 3.

A koedukált oktatás a macsó normáknak való megfelelésre ösztönzi a fiúkat – állítja egy amerikai szociológus.

A koedukált oktatás a macsó normáknak való megfelelésre ösztönzi a fiúkat – állítja egy amerikai szociológus.

A fiúiskolák segítik a fiúkat az érzelmek kifejezésének elsajátításában és a művészetek, a tánc és zene megkedvelésében” – ismerteti a Guardian Abigail James amerikai pedagógus kutatásának eredményeit.

A fiúiskolákról sokaknak az agresszív légkör és a fizikai erőszak jut eszébe. James szerint azonban a lányok jelenléte nemhogy csökkentené, sokkal inkább erősíti a macsó divatot az iskolában. Ha ugyanis nincsenek lányok, akkor a fiúk kevésbé akarnak kitűnni férfiasságukkal. A fiúiskolában nagyobb eséllyel sajátítják el a macsó kultúrában nőiesnek ítélt tulajdonságokat és képességeket, mindenekelőtt az érzelmek kimutatását.

James arra is felhívja a figyelmet tanulmányában, hogy a koedukált képzés során könnyebben sérül a fiúk önbecsülése. A lányok ugyanis gyorsabban érnek, ezért szellemi képességeik – egyebek között az olvasás- és íráskészség – előbb fejlődnek ki. Kutatások arra is rámutatnak, hogy a fiúiskolák tanulói jobb eredményt érnek el a központi érettségin, mint a koedukált osztályba járó fiúk.

A tanulmányi eredmény azonban nem minden. A Londoni Egyetem neveléstudományi tanszékének hasonló kutatása szerint az egynemű osztályba íratott fiúk felnőtt korukban nagyobb eséllyel válnak el és lesznek depressziósok, mint a koedukált képzésben résztvevők.