Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Határon túli törökök két tűz között

2010. április 13.

Erdogan miniszterelnök szerint a Németországban élő török politikusoknak azért kell kettős állampolgárságot kapniuk, hogy a német politikában is képviselhessék a török érdekeket. A németországi török politikusok nem győznek magyarázkodni.

Erdogan miniszterelnök szerint a Németországban élő török politikusoknak azért kell kettős állampolgárságot kapniuk, hogy a német politikában is képviselhessék a török érdekeket. A németországi török politikusok nem győznek magyarázkodni.

 „Helyes, ha a határon túl élő törökök külföldi állampolgárságot szereznek. Persze nem azért, hogy integrálódjanak, hanem azért, hogy politikai szerepet vállaljanak” – idézi Recep Tayyip Erdogan szavait a Spiegel cikke, amelynek már a címe is sokatmondó: Ankara a határon túli törökök segítségével növelné befolyását.

A török kormány februárban nagy vihart kavart, amikor konferenciát rendezett a határon túli török politikusok számára Ahol a hazánk fiai, ott vagyunk mi is címmel. „Német politikusok felháborodásuknak adtak hangot, amiért Törökország a török diaszpórát használja befolyásának növelésére” – írja a Spiegel. A konferencia során Erdogan többedszer adott hangot annak a nézetének, hogy a kettős állampolgárság tiltása ellentétes az emberi jogokkal. A határon túli politikusok saját miniszterelnökükként szólították a török kormányfőt.

A konferencia nemcsak a német politikusokat háborította fel. Vural Öger török származású korábbi német EP-képviselő aggályosnak nevezte, hogy Ankara „megpróbálja nagykövetnek tekinteni és kihasználni a németországi törököket”. Özcan Mutlu, a zöldek berlini képviselője úgy fogalmazott, hogy „nem vagyunk a török kormány meghosszabbított keze”.

A török miniszterelnök nem először borzolja a német kedélyeket. Két éve Kölnben húszezer németországi török előtt kijelentette, hogy „az asszimiláció az emberiség elleni bűn”, és követelte, hogy a német kormány tegye lehetővé az országban élő törökök számára a kettős állampolgárságot. A jelenlegi német törvények értelmében ugyanis az országban született török származásúaknak felnőtté válva választaniuk kell a német és a török állampolgárság között.

Erdogan a Die Zeitnak adott márciusi interjújában kifejtette, hogy a németországi törökök integrációját nem a török azonosságtudat akadályozza, hanem egyebek között az, hogy Németországban nincsenek török nyelvű iskolák. A török miniszterelnök arra is utalt, hogy Európa számos állama lehetővé teszi a határon túli kisebbségei számára a kettős állampolgárságot.

A német politikusokat azonban nem sikerült meggyőznie: ők továbbra is fontosnak tartják az integráció szempontjából, hogy a németországi törökök lemondjanak a török állampolgárságról.