Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A gyarmati uralom áldásai

2005. augusztus 15.

Az indiai miniszterelnök oxfordi díszdoktori ceremóniáján a brit uralom jótékony következményeiről beszélt. Nem csak udvariaskodott.

Az indiai miniszterelnök oxfordi díszdoktori ceremóniáján a brit uralom jótékony következményeiről beszélt. Nem csak udvariaskodott.

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök tartalmas köszönőbeszédet mondott, amikor átvette díszdoktori címét az oxfordi egyetemen, ahol fiatal korában közgazdasági doktorátust szerzett.

„Önmagunk kormányzása előbbre való, mint a jó kormányzás” – idézte a függetlenségi harc jelmondatát. „Igen, ez a demokrácia lényege – fűzte hozzá. – De a szlogen arra is utal, hogy még a gyarmati uralom elleni harc tetőpontján sem utasítottuk el, hogy a britek jól kormányoztak bennünket.”

Hosszú idő telt el azóta, s egy mai indiai miniszterelnök nyugodtan állíthatja, hogy a brit uralomnak „megvoltak a jótékony következményei is”.

„A jog uralmáról, az alkotmányos kormányzásról, a szabad sajtóról, a hivatásos közszolgálatról, a modern egyetemről és a tudományos kutatásról alkotott fogalmaink – mondta Szingh – mind abban az olvasztótégelyben alakultak ki, amelyben India ősrégi civilizációja kölcsönhatásba került az akkori idők világbirodalmával.”

Elragadtatta magát a miniszterelnök, vagy csak udvarias akart lenni? – kérdezi az Outlook India. – „Vagy pedig azt akarta kifejezésre juttatni, hogy India felnőtté vált, és megengedheti magának, hogy elismerje hajdani elnyomóink érdemeit?”

A cikk írója, Sheela Reddy sokféle véleményt idéz, megszólaltat felháborodott hangokat is, de úgy látja, hogy „a közvélemény Manmohan oldalán áll”.