Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Lubickolunk a médiafertőben

2011. július 15.

A most megszűnt News of the World brit bulvárlap története rávilágított a modern szenzációhajhász újságírás minden rákfenéjére. Amerikai publicisták szerint azonban a szenzációhajhász újság működésének voltak jó oldalai is.

„Cikkem Rupert Murdoch védelmében született. Mindent egybevetve ugyanis a médiacézár működése jót tett a napilapoknak: nemcsak segített életben tartani az újságokat, hanem harsányabbá és fontosabbá is tette őket. Murdoch nélkül a brit napilapok már eltűntek volna” – írja Roger Cohen, az International Herald Tribune kolumnistája.

Cikke elején Cohen kifejti, hogy természetesen ő is elfogadhatatlannak tartja a News of the World bulvárlap botrányos gyakorlatát, mindenekelőtt a hangpostafiókok feltörését és lehallgatását. Megemlíti azt is, hogy mélyen elítéli a szintén Rupert Murdoch médiamogul kezében lévő amerikai Fox News hírcsatornát, amely a jobboldali propagandát és a szenzációhajhászást vegyíti.

Cohen mindazonáltal elismeri, hogy Murdoch működésének vannak pozitívumai is. Például az, hogy megmentette a csődtől a londoni Times napilapot, és mértékadó jobbközép újságot csinált belőle. A Wall Street Journalt sem lehet propagandalapnak vagy bulvárlapnak nevezni. Igaz ugyan, hogy az amerikai Fox News a jobboldal rendkívül egyoldalú csatornája, a szintén Murdoch kezében lévő brit Sky Broadcast azonban jóval kiegyensúlyozottabb médium.

De még a Murdoch-médiabirodalom bulvártermékeinek is van némi hozadékuk. Cohen szerint Murdoch volt az első, aki szakított az újságírás korábbi elitizmusával, és megpróbálta kiszolgálni a széles tömegeket. Hiába fanyalog az értelmiség, a szenzációhajhász bulvársajtó ma a nyilvánosság fontos szereplője, és a szabad társadalom egyik meghatározó bástyája.

David Carr, a New York Times médiaügyi publicistája kevésbé bánkódik a News of the World megszűnésén. Azt reméli, hogy most talán véget érhet a szenzációhajhász újságok, és főleg tulajdonosaik hatalma. Carr utal Murdoch rendkívüli politikai befolyására, és megemlíti, hogy akár a választások kimenetelét is befolyásolhatja médiabirodalmán keresztül.

Azt azonban ő is elismeri, hogy álszent dolog a szenzációhajhász média kárhoztatása. „Ki jött rá, hogy a News of the World magánszemélyek hangpostafiókjához fért hozzá? Nem a véget nem érő és unalmas kivizsgálást folytató brit kormány, hanem a konkurens napilapok.” A News of the World bukását jelentős mértékben maga a sajtó, nevezetesen egy baloldali napilap, a Guardian szintén meglehetősen szenzációhajhász hadjárata idézte elő.