Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Képmutató bevándorlás-ellenesség

2012. április 3.

A brit kormánykoalíció a bevándorlás-ellenes közhangulatot meglovagolva ígéretet tett rá, hogy jelentősen csökkenti az országban letelepedni vágyó migránsok számát. Pedig a statisztikák szerint a gazdaságnak szüksége lenne az újonnan érkezettekre.

Nincs összefüggés a bevándorlás és a növekvő munkanélküliség között, állítják független közgazdászok, rácáfolva a bevándorlás-ellenes aktivisták és politikusok szólamaira, miszerint az Egyesült Királyságba érkező külföldiek miatt van egyre több brit állás nélkül” – olvassuk az Independentben.

A gazdasági válság kirobbanása óta felerősödött a bevándorlás-ellenesség a fejlett országokban. Nagy-Britanniában a baloldal a szélsőjobboldalra licitálva igyekezett a brit munkahelyek védelmével és a bevándorlók kiszorításával növelni a népszerűségét. A kormányváltás óta azonban a konzervatív-liberális koalíció is sorompóba állt: a kormány megígérte, hogy jelentősen korlátozza az EU-n kívüliek bevándorlását. Ami nem is meglepő, hiszen a britek hatvan százaléka úgy érzi, jobban élne, ha kevesebb külföldi érkezne az országba.

A tekintélyes National Institute of Economic and Social Research legújabb kutatása szerint azonban a gazdaságnak nagy szüksége lenne a külföldi munkavállalókra. Sőt, migránsok nélkül nagyobb lenne a munkanélküliség – állítja a kutatóintézet. A brit munkanélküliség növekedése már jóval a válság és az EU keleti bővítése előtt elkezdődött. Az újonnan érkezettek rendszerint olyan munkákat végeznek, amelyeket a britek nem szívesen vállalnak el, sőt, új munkahelyeket teremtenek.

A kérdés kapcsán Jeremy Harding, a London Review of Books publicistája a bevándorlással kapcsolatos kutatásokat összefoglaló esszéjében arra is kitér, hogy a bevándorlók többet fizetnek be az államnak, mint amennyi szolgáltatást igénybe vesznek. A migrációs statisztikák cáfolják ama szintén közkeletű vélekedést, miszerint a bevándorlókat a bőkezű szociális ellátórendszer vonza.

Az egyenleg még jobb lenne – teszi hozzá Harding –, ha az állam bőkezűbben osztogatná a letelepedési engedélyeket. Egy 2009-ben készített kutatás szerint ugyanis évi közel 850 millió fonttal nőnének az adóbevételek, amennyiben az illegális bevándorlók is járulékfizetővé válnának.