Korlátos jobboldali populizmus

2014. február 4.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban és Európában is megerősödtek az idegenellenes és nacionalista jobboldali pártok. Népszerűségüket azonban olyan szlogeneknek és ígéreteknek köszönhetik, amelyek kormányon aligha képviselhetők. A demagógia ráadásul elriasztja a mérsékelt választókat. A radikalizmus legföljebb addig lehet hiteles, amíg nincs kormányközelben.

 

2014 a radikális pártok éve lehet – olvassuk az Economistban az amerikai és az európai radikális jobboldal összehasonlítását. A brit gazdasági hetilap az európai radikális pártok megerősödése kapcsán az amerikai jobboldali teadélután mozgalom tanulságait ajánlja megfontolásra. Hasonlóan az európai jobboldali populistákhoz, az amerikai teadélután is a központi kormányzat túlterjeszkedését vette célba, bevándorlás-ellenes retorikát folytat és a középosztály érdekeinek képviseletében lép fel. Igaz, a különbségek sem elhanyagolhatók. Míg az amerikai teadélután mozgalom a Republikánus Párton belül erősödött meg, az európai populista jobboldal intézményi és ideológiai tekintetben egyaránt széttagolt.

Az Economist a középpártokkal szembeni bizalomvesztéssel magyarázza a jobboldali populisták előretörését. A kormányok tétlenül nézték, sőt még ösztönözték is az eladósodást, amelynek következményeit – a magas adókat és a munkanélküliséget – ma a középosztály sínyli meg.

A mérsékelt pártok leginkább azzal próbálják megakadályozni a radikálisok térnyerését, hogy szélsőségesnek bélyegzik őket: a két világháború közötti fasizmussal illetve a nemzeti szocializmussal állítják őket párhuzamba.

A lázadók lefasisztázása működött, amikor Hitler emléke még friss volt, ám a mai szavazók többsége megfélemlítésnek tekinti mindezt” – írja az Economist. A hetilap utal rá, hogy az amerikai teadélután népszerűsége akkor esett vissza, amikor az állami költekezés elleni tiltakozásuk egy időre részlegesen megbénította a közigazgatást.

A populista jobboldal valójában nem is akar kormányozni – jegyzi meg a kérdés kapcsán Gary Younge a baloldali Nationben. Az európai populista nemzeti pártok népszerűsége a radikális retorika eredménye, amelyet viszont csak addig engedhetnek meg maguknak, amíg ellenzéki szerepre vannak ítélve. A mérsékelt jobboldal is sokat átvesz az EU-ellenességből és az idegengyűlöletből, ám a radikálisok könnyen rájuk licitálnak, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy a választók számon is kérik majd rajtuk a programjukat. „Érdemi megoldás helyett a közönségnek tetsző impotens, sértődött panaszokat fogalmaznak meg” – véli Younge. Ami ugyan talán vonzza az elégedetlen és dühös szavazói rétegeket, ám a mérsékelt többséget elriasztja.