Szeptember 11-e mérlege

2015. szeptember 13.

A háborúellenes baloldali szerző szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadással Oszama Bin Laden elérte célját. Amerika elárulta alapértékeit, jelentősen korlátozta a szabadságjogokat, lángba és káoszba borította a Közel-Keletet, előkészítve ezzel az Iszlám Állam térnyerését, ami pedig a menekülthullámhoz vezetett.

 

Tizennégy évvel szeptember 11-e után a terrorizmus elleni háború mindent megvalósított, amit Oszama Bin Laden elérni remélt. Az al-Kaidának sikerült velünk elvégeztetnie, amire neki magának sem forrása sem képessége nem volt” – olvassuk a háborúellenes cikkeiről ismert baloldali publicista, Tom Engelhardt kemény hangú értékelőjét a Nationben.

Bin Laden mindössze félmillió dollárral és 19 öngyilkos merénylő segítségével hatalmas „geopolitikai varázslatot” hajtott végre – értékeli Engelhardt az elmúlt tizennégy évet. A New York-i ikertornyok elleni merénylettel ugyanis sikerült rendkívüli reakciókat kiváltani az Egyesült Államokból. Az amerikai köztudatban és médiában „a Pearl Harbor és Hirosima által együttesen okozott pusztításokkal felérő” támadás lehetővé tette a terrorizmus elleni háborút, amelynek során Amerika totális káoszt okozott a Közel-Keleten, ezzel előkészítve a terepet az Iszlám Állam radikálisainak – állítja Engelhardt. És akkor nem is beszéltünk az akár egymilliós emberáldozatról. Közben az Egyesült Államok a terroristáktól való félelmében jelentősen korlátozta a szabadságjogokat, és korábban elképzelhetetlen programokat indított saját polgárainak és szövetségeseinek megfigyelésére. A fegyverlobbi dörzsölhette a kezét, hiszen milliárdos megrendelésekhez jutott.

Mindezzel pedig Bin Laden álma teljesült: Amerika alapvető elveit adta fel – állítja a baloldali publicista. „A terror elleni háború a terror háborúja lett.”

A legszomorúbb azonban az, hogy „tizennégy évvel szeptember 11-e után még csak fel sem fogtuk, hogy mit tettünk” – írja Engelhardt. Washington még csak nem is tartja magát felelősnek az általa okozott közel-keleti káoszért, az akár egymillió halálért, az Iszlám Államért, illetve az ezek miatt útnak indult menekülthullámért – zárja a számvetést Engelhardt.