Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A nemválasztás káros mellékhatásai

2007. szeptember 16.

A távol-keleti országok zömében aránytalanul sok fiúgyermek születik. A fiúk sok szülő szemében ugyanis gazdasági és kulturális szempontból is értékesebbek. A nemválasztás demográfiai torzulást és súlyos társadalmi problémákat okoz.

A távol-keleti országok zömében aránytalanul sok fiúgyermek születik. A fiúk sok szülő szemében ugyanis gazdasági és kulturális szempontból is értékesebbek. A nemválasztás demográfiai torzulást és súlyos társadalmi problémákat okoz.

„Kevesen tudják, hogy a nők a világ bizonyos részein élet-halál harcot vívnak. Leginkább a lány csecsemők vannak veszélyben. A nemválasztás, az abortusz, sőt a születés utáni gyilkosság fenyegeti őket” – olvassuk Sharry Karabin beszámolóját a konzervatív Fox News internetes magazinjában.

A Távol-Keleten Japán kivételével a szülők többsége inkább fiúgyermeket szeretne, mint lányt. Ennek elsősorban kulturális és gazdasági okai vannak. A fiú kenyérkereső lesz, aki aztán eltarthatja a szülőket. Van, ahol a végső tisztességet is csak a fiúgyerek adhatja meg nekik. A leánygyermek a házasság után a férj családjához tartozik, ezért a szülők a lányok segítségére kevésbé számíthatnak. Van, ahol a lányokat csak hozománnyal lehet férjhez adni, ami további nagy terhet ró a szülőkre. És előfordul az is, hogy egyszerűen a férfiakat tartják a teremtés koronájának, a nőket pedig értéktelenebbnek tekintik.

Kínában az egykepolitika miatt sok férj és feleség mindent elkövet azért, hogy fiuk szülessen. Bár tilos, sokan mégis pusztán azért szakítják meg a terhességet, mert a születendő gyermek kislány lenne. Az egykepolitika 1979-es meghirdetése óta a csecsemőgyilkosságok is elszaporodtak. A tehetősebbek pedig – a szintén tiltott – orvosi beavatkozással választják meg a baba nemét.

A nemválasztás eredményeképp Kínában 18 százalékkal több fiúgyermek születik, mint leány. Egyes tartományokban a fiúk aránya több mint 30 százalékkal magasabb. (A különbség csak azért lehet ekkora, mert a statisztika a meggyilkolt csecsemőket többnyire meg nem születettnek tünteti fel, s túlnyomó többségük leány.) De a távol-keleti térség többi országában sem sokkal jobb a helyzet.

A demográfiai torzulás súlyos társadalmi következménnyel jár: kevés a nő. Becslések szerint Kínában 25 millió férfi nem talál magának párt, ezért külföldön kell szerencsét próbálnia. A krónikus nőhiány miatt egyre több külföldi örömlány érkezik az országba.

A probléma azonban nem csak a Távol-Keletre jellemző. Nicholas Eberstadt, a konzervatív American Enterprise Institute kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Görögországban, Macedóniában, Jugoszláviában, Venezuelában és Salvadorban gyanúsan kevés lány születik, és szokatlanul magas a lánygyermekek körében a csecsemőhalandóság is.

A legtöbb helyen törvényi szabályozással – az abortuszok korlátozásával és a nemválasztó orvosi beavatkozások betiltásával akarják elejét venni a jelenségnek. Adam Jones, a Gendercide Watch elnöke szerint azonban a piac logikája is megoldhatja a problémát. Ha aránytalanul sok fiúgyermek születik, akkor előbb-utóbb olyan nőhiány alakul ki, hogy a lányok szükségképp felértékelődnek.

Az ENSZ viszont nem bízná a piacra a dolgot. A nemválasztást elítélő határozatot azonban többek közt Kína és India tiltakozása miatt nem sikerült elfogadni. A Catholic News beszámolója szerint a nők helyzetével foglalkozó bizottságban az európai küldöttek sem támogatták a nemválasztás és a lánycsecsemő-gyilkosság betiltását sürgető határozatot: arra hivatkoztak, hogy „az abortusz mindenféle elítélését ellenzik”.

 

Hozzászólás

> a piac logikája is megoldhatja a problémát. Ha aránytalanul sok fiúgyermek születik, akkor előbb-utóbb olyan nőhiány alakul ki, hogy a lányok szükségképp felértékelődnek.

Doktriner megállapítás. az efféle bölcselkedések paródiájaként mondta J. M. Keynes, hogy hosszú távon mindnyájan halottak vagyunk, de ez esetben a paródia valószínűleg igaz volna. Arról van szó, hogy
(a) a piacnak az igazodáshoz időre van szüksége,
(b) az igazodás során nem az egyensúlyhoz való visszatérés valósul meg, hanem kilengés az ellenkező irányba.

Nézzük az időtényezőt. A fiútöbblet még az előtt fog súlyos kérdéseket fölvetni, mielőtt lehetőség volna a piaci igazodásra. Ezt egyszerű belátni a következő tényezők alapján:
- a népességtöbbletet manapság a városok veszik, föl, s nem a vidék;
- a városokban az egyének fölötti közösségi fegyelmezés mértéke kisebb, mint a vidéken;
- a gyermekek előbb válnak nemileg éretté, minthogy házasságot kötnének és gyermeket nemzenének.

Ez utóbbival annál is kevésbé fognak sietni, mert a gyermek előbb befektetés, s a hozam sokkal később mutatkozik, s a fogamzásgátlás a nemzést és az ivarzást egymástól könnyen elválaszthatóvá tette.

Összefoglalva: rövidesen frusztrált fiúhordák megjelenése várható, akik ivarnemi ösztöneiket kiélni nem tudván agresszíven fognak föllépni. A fiútöbblet egy részét fölszívják az állami erőszakszervezetek, egy másik részét nem, tehát e korosztályokon belül bizonyos értelemben polgárháború fog kialakulni. Lehet, hogy ezt elkerülendő a többletet külföldre exportálják, s az "expatok" bűnszövetkezetekbe szerveződve más államok karhatalmaival fognak megütközni. Ha mégis inkább hadseregeket építenek belőlük, az háborús fenyegetést jelenthet (bár hajlanék arra, hogy azt írjam: háborúra fog vezetni). S ezután még legalább másfél évtizedet várni kell arra, hogy az esetleges nőtöbblet – már elnézést a brutális fogalmazásért – piacra éretté váljék. No, hát ezt minimum a másfél de esetleg több évtizedet kell majd kibekkelni.

Aki ezt majd túléli, az joggal mondhatja el: a piac megoldotta a kérdést.

Halmos Károly