Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A királynő is gazda

2005. július 11.

Áll a bál Angliában. Kiderült, hogy a királyi család több mint egy millió font (360 millió forint) agrártámogatást kapott.

Áll a bál Angliában. Kiderült, hogy a királyi család több mint egy millió font (360 millió forint) agrártámogatást kapott.

A brit kormány most először hozta nyilvánosságra az agrártámogatások listáját. Az adatokat a Guardian megkeresésére közölték.

Ezt a január 1-én hatályba lépett Freedom of Information Act tette lehetővé. A törvény bizonyos - szűkre szabott kivételekkel - minden állampolgárt feljogosít arra, hogy megismerje a kormányhivatalok eddig bizalmasan kezelt iratait.

A közzétett lista szerint összesen 1,7 milliárd font (600 milliárd forint) agrártámogatást osztottak szét 2004-ben.

"Kiderült, hogy a nagybirtokosok kapják a legtöbb támogatást." - értékel az újság. A legnagyobb nyertes, a Nestlé 21 millió fontot (7,5 milliárd forint) zsebelt be.

"Míg a kelet-angliai gabona-bárók rekordmennyiségű támogatást kaszálnak, a kisbirtokosok máról holnapra élnek" - idézik Phil Bloomert, a szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet, az Oxfam szóvivőjét.

Előkelő helyen szerepel több őrgróf és herceg. A királyi család is jelentős támogatásban részesült. Több mint egy millió font (360 millió forint) szubvenció jutott Őfelsége birtokaira.

A család szóvivője szerint ebben nincs semmi kivetnivaló: "A királynő is földbirtokos és gazda. Csakúgy, mint bárki más, ő is jogosult a támogatásra."

Az üggyel kapcsolatban a Guardian vezércikke két dolgot nem ért.

Egyrészt azt, hogy miért kell egyáltalán az adófizetők pénzét agrártámogatásokra elherdálni, holott előnyösebb lenne a szegényebb országokból importálni. Az Egyesült Királyság olcsóbban jutna mezőgazdasági termékekhez, és a szegény országok is jól járnának.

A másik az, hogy "miért tartották eddig titokban az adófizetők pénzéből kifizetett agrártámogatásokat".

Szónoki kérdések. Mind a kettőre kézenfekvő a válasz.