Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Fekete-fehér rasszizmus

2005. július 11.

Feketék által fajgyűlöletből elkövetett erőszakos cselekmények fehérek ellen. Helyes, szabad ilyesmiről beszélni? Erről vitatkoznak a francia sajtóban.

Feketék által fajgyűlöletből elkövetett erőszakos cselekmények fehérek ellen. Helyes, szabad ilyesmiről beszélni? Erről vitatkoznak a francia sajtóban.

Fekete fiatalok az iraki háború ellen tüntető diákokat támadtak és vertek meg. Több alkalommal, brutálisan.

A Hasomer Hacair baloldali cionista szervezet és a Radio Shalom neves közéleti személyiségek részvételével tiltakozó aláíráskampányt kezdeményezett. A felhívásban az áll, hogy a diákokat "azért verték meg, mert franciák".

A tiltakozók tudatában vannak a veszélynek, hogy a szélsőjobb meglovagolja az ügyet. "Egyetlen népcsoportot sem akarunk megbélyegezni - írják a felhívásban. - Ám a méltányosság megköveteli, hogy egyenlő mércével mérjünk. Beszélnek Davidról, beszélnek Kaderről, de ki beszél Sébastienről?" (Jellegzetes zsidó, arab és francia nevek.)

Az ellenséges reakció nem maradt el.  Ez várható volt, hiszen az egyik kezdeményező Alain Finkielkraut. A Magyarországon is ismert filozófus mindig felemeli hangját, amikor úgy látja, hogy az izraeli politika kritikája antiszemitizmusba csap át. Ezért sokan valami zsidó mesterkedést látnak a tiltakozási akcióban.

Ester Benbassa, a zsidó történelem kutatója így nyilatkozik a Libération-nak: "Példátlan helyzet állt elő. Arra tesznek kísérletet, hogy áldozatnak állítsák be a fehér többséget. Azt mondják: Mi, zsidók, megvédjük Sébastient, mert franciák vagyunk. De arra gondolnak, hogy mi, zsidók, a franciák táborába tartozunk. Egy kalap alá veszik a fehéreket és néhány arabot a feketékkel szemben. Veszedelmes zsákutca ez. A kultúrában, politikában és gazdaságban uralkodó többség, hiába állítja be magát áldozatnak, nem kelt együttérzést."

A különböző antirasszista szervezetek nem mennek el ilyen messzire, de kifogásolják a felhívás hangnemét, és kétségbe vonják, hogy elsősorban fajgyűlöletről van szó. Az Emberi Jogok Ligájának elnöke például "leegyszerűsítésről" beszél. Nem tagadja ugyan, hogy a támadásoknak volt némi "faji színezete", de a magyarázatot inkább a "szociális gyökerű gyűlöletben" keresi.

A Neue Zürcher Zeitung a Le Monde szerkesztőségi ombudsmanját idézi (a francia eredeti nem hozzáférhető online): "Ismerjük el, nálunk is vannak bizonyos tabuk. Mivel semmiképpen sem akarunk a (Le Pen-féle) Nemzeti Front kezére játszani, bizonyos dolgokról inkább nem beszélünk."

Holott az árnyalt hírközlés az ombudsman szerint megkövetelné, hogy a "zavaró jelenségekről" is részletesen beszámoljon a lap, és ne csak "jóindulatú szociológiai magyarázatok" formájában elemezze őket.

Ilyen jelenségnek tekinti a feketék lakta külvárosokban megnyilvánuló fehérekkel szembeni fajgyűlöletet.