Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Ki a marginálisabb?

2005. július 11.

Egyre több kínai él Magyarországon. Milyen kép alakult ki bennünk róluk? És mit gondolnak ők rólunk?

Egyre több kínai él Magyarországon. Milyen kép alakult ki bennünk róluk? És mit gondolnak ők rólunk?

Nyíri Pál sinológus a 2000 című folyóiratban megjelent tanulmányában a magyar média kínai kisebbségről kialakított képét hasonlítja össze a kínaiak rólunk alkotott képével.

A kissé nehézkes szaknyelven írt szöveg kirí a stílusára kényes folyóiratból. De tartalma annyira érdekes, hogy még a Perlentaucher német metazin figyelmét is felkeltette.

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok tartanak a kíniaktól, mert "sokan vannak". Megbízható becslések szerint Magyarországon tíz-tizenötezer kínai él.

A kínaiakkal foglalkozó sajtóbeszámolók kedvezőtlenek. A média leginkább a maffia, az illegális bevándorlás, az olcsó munkaerő témái kapcsán foglalkozik a kínai kisebbséggel.

"A kínai migránsokról szóló szokásos tudósításokat - írja Nyíri -, amelyek rosszabb esetben bűnözőkként, jobb esetben adócsalásra, csempészetre, hamisításra és illegális munkavállalásra hajlamos gyanús vállalkozókként mutatják be őket, olykor megtöri egy-egy rokonszenvező riport." A hangsúly a mondat első felén van.

A kínaiak magyarságképe sem valami hízelgő.

"A kínai médiumokban, különösen a Magyarországon élő kínaiakról szóló könyvekben és tévésorozatokban a magyarok sok esetben lusta vagy tehetetlen, a dolgos kínai vállalkozóktól függő emberekként jelennek meg - olvassuk a tanulmányban. - A hivatalos kínai megnyilvánulások is azt a nézetet erősítik, hogy a kínai migránsok a magyar gazdaság modernizálói és közreműködői."

A magyarok szemszögéből a kínaiak gyanús, marginális csoport. Kínából nézve viszont Magyarország látszik marginálisnak és elmaradottnak.

A két kép ellentétes, de azért egy szempontból hasonló - véli Nyíri. - Mind a kettő a maga csoportját tekinti modernnek, haladónak, az igazi kapitalista szellem képviselőjének.