Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Törvényen kívüli zsoldosok

2007. október 14.

Milyen büntetés vár az Irakban magáncégek alkalmazásában álló fegyveresekre, akik ártatlan civileket lőnek halomra? Valószínűleg semmilyen, mert a zsoldosokra sem az iraki, sem a nemzetközi, sem az amerikai törvények nem vonatkoznak.

Milyen büntetés vár az Irakban magáncégek alkalmazásában álló fegyveresekre, akik ártatlan civileket lőnek halomra? Valószínűleg semmilyen, mert a zsoldosokra sem az iraki, sem a nemzetközi, sem az amerikai törvények nem vonatkoznak.

„A ’véres vasárnapon’, szeptember 16-án a Blackwater amerikai cég fegyveresei biztosították az amerikai külügyminisztériumnak az iraki fővárosban a menetiránnyal szemben haladó konvoját. Az iraki rendőrök igyekeztek lezárni az útvonalat. Hatalmas káosz alakult ki, és egy jármű behajtott a Niszur térre. Beszámolók szerint a sofőr nem vette időben észre a rendőröket. A Blackwater emberei tüzet nyitottak az autóra, és agyonlőtték a volánnál ülő férfit. A Blackwater katonái ezután gránátot dobtak a gépkocsira, s az felgyulladt. Később kiderült, hogy nem az al-Kaida vagy a Mahdi Hadseregének terroristái utaztak benne, mint ahogy azt a Blackwater hivatalos jelentésében állította. Hanem egy iraki család – apa, anya, gyerek –, akiknek mindössze az volt a bűne, hogy a kaotikus közlekedési dugóban összezavarodtak. A szemtanúk beszámoltak róla, hogy az anya és a gyerek teste szabályosan összeolvadt a szétégett autóban. A helyszínen tartózkodók szerint a Blackwater fegyveresei vaktában lövöldöztek. Eddig 28 halottat számoltak össze, de az orvosok szerint több sérült állapota válságos, így az áldozatok száma tovább nőhet. A Blackwater szóvivője szerint a cég alkalmazottai ’az amerikai életek védelmében törvényesen és megfelelően’ jártak el” – olvassuk a baloldali Nation magazinban. A cikk szerzője Jeremy Scahill tényfeltáró újságíró, a Blackwater, a világ legnagyobb zsoldosserege című, idén megjelent könyv szerzője.

Az iraki háborút nem csak hivatásos katonák vívják. A nem fegyveres feladatokat már régóta kiszervezik. Irakban azonban számos katonai feladatot is magánvállalkozások végeznek. Peter Warren Singer védelmi szakértő, aki egy szeptemberben megjelent átfogó tanulmányban vizsgálta és kritizálta a zsoldosok bevetését, nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy Irakban jelenleg több a magánvállalkozás alkalmazásában álló amerikai, mint a hivatásos katona. Összesen körülbelül 180 000, nem állami alkalmazott amerikai teljesít szolgálatot Irakban. Közülük úgy 48 000 fegyveres feladatot lát el – elsősorban biztonsági őrként és testőrként tevékenykedik. A Republikánus Párt érdekkörébe tartozó Blackwater „nemzetközi biztonsági vállalat” az egyik legnagyobb partner.

A zsoldosokra elsősorban azért van szükség, mert kevés a hadra fogható hivatásos katona. Felvetődött ugyan, hogy bevetik a Nemzeti Gárda tartalékosait, sőt azt is megpendítették már, hogy az egyre súlyosabb katonahiányt felszámolandó, újra bevezetik a hadkötelezettséget. Ezekből a tervekből azonban egyelőre semmi sem valósult meg.

De praktikus szempontból is előnyös a zsoldossereg bevetése. A zsoldosok napidíjat kapnak, nem fizetést, ezért eleve kevesebbe kerülnek, érvelnek a privatizált hadsereg hívei. Ráadásul a magáncégek alkalmazásában álló fegyvereseknek a veteránokat megillető számos juttatás sem jár. És persze a statisztikákat sem rontják: ha munka közben elesnek, őket nem számítják a hivatalos veszteségek közé. (Hivatalos statisztikák híján nehéz megmondani, hogy hány zsoldos halt meg a megszállásban. Singer becslése szerint idén júliusig úgy 1 000 vesztette életét, és 13 000 sérült meg.)

A zsoldosokat sok kritika éri. Többek között az Abu Graib-i börtönben is privát biztonsági szolgálatok végezték a kihallgatásokat. A mostanihoz hasonló esetek is előfordultak, de ilyen sok ártatlan áldozat korábban nem volt.

A szeptember közepi véres vasárnap nem is maradt visszhang nélkül. Az iraki belügyminiszter bejelentette, hogy megvonják a Blackwater működési engedélyét. Maliki miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy bűncselekménynek tekinti a vérengzést, amelyért az elkövetőknek az iraki bíróság előtt kell felelniük.

Az iraki kormány néhány nap után visszakozott. Talán felhívták a figyelmét arra, amit Alex Koppelman és Mark Benjamin állapít meg a Salon magazinban, hogy tudniillik az amerikai privát biztonsági szolgálatok jogi státusza meglehetősen zavaros. Még az ideiglenes kormány idején, törvényben mondták ki, hogy az amerikai kormánnyal szerződéses viszonyban álló magánvállalkozások alkalmazottaira nem vonatkoznak az iraki törvények, és így ők nem is állíthatók iraki bíróság elé.

Az Egyesült Államok állampolgárait a Hágai Nemzetközi Bíróság sem vonhatja felelősségre, mivel Amerika 1986-ban kilépett az egyezményből. Az sem világos azonban, hogy milyen amerikai törvény alapján lehetne felelősségre vonni őket. Az Irakban szolgáló hivatásos katonákra vonatkozó szabályok ugyanis nem vonatkoznak a biztonsági cégek alkalmazottaira.

„A Blackwater és többi, Irakban tevékenykedő privát cég a törvény felett áll. Egyszerűen nincs mód a felelősségre vonásukra – idézi Koppelman és Benjamin a New Yorki-i ügyvédi kamara nemzetközi jogi bizottságának elnökét, Scott Hortont. Az iraki kormánynak nem áll jogában, hogy megbüntesse őket.”

De másnak sem.