Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A hiba nem az olvasó készülékében van

2007. november 27.

Újságírói berkekben általánosan elterjedt vélekedés szerint az olvasókat nem érdeklik a részletekben és tényekben gazdag, komoly cikkek. Ez a kényelmes téveszme sok újságírót arra sarkall, hogy az olvasót hibáztassa saját lapos és érdektelen írásaiért.

Újságírói berkekben általánosan elterjedt vélekedés szerint az olvasókat nem érdeklik a részletekben és tényekben gazdag, komoly cikkek. Ez a kényelmes téveszme sok újságírót arra sarkall, hogy az olvasót hibáztassa saját lapos és érdektelen írásaiért.

„Ahhoz, hogy sikeres webes újságíróvá válj, mindenekelőtt el kell felejtened egynémely, az újságírással kapcsolatos divatos téveszmét” – olvassuk az Online Journalism Review-ban, a webes újságírás szaklapjában. Robert Niles, a cikk szerzője az online újságírás szaktekintélye és tanára.

Széles körben elterjedt nézet, hogy a mai hírfogyasztók nem hajlandók hosszabb időt szánni egy-egy írás végigolvasására. Ezért az újságírók – főleg az online médiában – hajlamosak a lehető legrövidebb és legfelületesebb tudósításokat készíteni.

Niles szerint nem az olvasóban van a hiba. „A probléma oka nem a koncentrációra való képesség hiánya, hanem a verseny. Mint ahogy azt egyebek között a Harry Potter regények sikere bizonyította, az emberek hajlandók mindent félretéve végigolvasni 800 oldalas történeteket. Színvonaltalan írásokra azonban nem hajlandók az idejüket fecsérelni.” Az internet különösen kiélezett versenyhelyzetet teremt: ha egy cikk nem kelti fel az olvasó érdeklődését, már kattint is tovább.

Közkeletű téveszme az is, hogy a részletek nem érdeklik az embereket, a túl alapos írások csak elriasztják az olvasót, ezért jobb, ha a cikkíró csak könnyed, felszínes beszámolót készít. Niles arra emlékeztet, hogy az olvasók jelentős részét legkevésbé a közhelyes és triviális általánosságok érdeklik. A focirajongók képesek végigböngészni a hétvégén megnézett meccsről készült tudósítást – és kifejezetten az apró részletek kötik le őket. Nyilván hasonló a helyzet a politika szerelmeseivel is: őket sem a puszta hírek érdeklik. Niles ezért azt javasolja, hogy a közismert dolgok kibontása helyett inkább a finomságok kerüljenek előtérbe az online cikkekben. Az általánosságokat nem kell leírni, elég egy-egy linket elhelyezni a szövegben, amely segíti a kevésbé tájékozott olvasót.

Az online újságírással kapcsolatos javaslatok egy részét a hagyományos újságírók is megszívelhetik. „Az a jó hírem van minden újságíró számára, hogy az olvasókat igenis érdeklik a hosszú, részletekben és adatokban gazdag cikkek.”

A felületes és tudatlan olvasókkal kapcsolatos kényelmes téveszmék persze sok újságírónak kapóra jönnek. Ahelyett, hogy magukba néznének, az olvasót okolhatják önnön sekélyes és semmitmondó írásaikért.