Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Hideg kiberháború

2007. november 30.

A világ vezető hatalmai külön egységeket képeznek ki a kibertámadások elhárítására, és az ellenség számítógépes hálózatának megbénítására. Hol tart ma Amerika a felkészülésben?

A világ vezető hatalmai külön egységeket képeznek ki a kibertámadások elhárítására, és az ellenség számítógépes hálózatának megbénítására. Hol tart ma Amerika a felkészülésben?

„Robert Gates amerikai védelmi miniszter nyáron azzal vádolta meg a Kínai Népköztársaság hadseregét, hogy betört a Pentagon számítógépes hálózatába. Angela Merkel német kancellár is utalt rá, hogy a Németország védelmi rendszerét vezérlő gépeket megtámadták, és angol és francia jelentések is érkeztek kínai hackertámadásokról. Mi folyik itt?” – kérdezi az amerikai New Perspectives Quarterly folyóirat Bobby Ray Inman nyugalmazott tengernagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főnökét és a CIA volt igazgatóhelyettesét.

A világ vezető hatalmai külön számítógépes harci egységeket képeznek ki: feladatuk a kibertámadások elhárítása és az ellenség számítógépes hálózatának megbénítása. A májusi észtországi támadás bizonyítja, hogy a kiberháború már nem tudományos-fantasztikus kitaláció. Májusban az észt kormány Oroszország tiltakozása ellenére eltávolította Tallin belvárosából az ismeretlen szovjet katonát ábrázoló emlékszobrot. Erre Észtországot több hullámban kibertámadás érte. Minisztériumok, bankok, pártok, napilapok és nagyobb cégek oldalai tucatszám váltak elérhetetlenné. Az eset súlyosságát jelzi, hogy a NATO kiberterrorizmus-szakértőinek színe-java azonnal Tallinba utazott. A kibertámadás mögött főleg oroszországi számítógépek álltak, de az orosz vezetés tagadta, hogy állami akcióról lett volna szó.

Mennyire készült fel Amerika a kiberháborúra? A Pentagon elleni nyári hackertámadás tanúbizonysága szerint – véli Inman – Kína megpróbálja felmérni, hogy konfliktus esetén miképp tudná megbénítani az amerikai védelmi rendszert irányító számítógépeket. Az ugyanis nagyon valószínűtlen, hogy magányos garázdák akarták feltörni a védelmi minisztérium szervereit. Anyagi hasznot ettől ugyanis nem remélhettek – sokkal inkább megéri egy bankba betörni. A Pentagon elleni támadás nagy tanulsága, hogy az amerikai hadsereg számítógépes hálózata sincs biztonságban.

A számítógépes hálózatokat nem csak a külföldi kormányoktól kell védeni. A szeptember 11-i terrortámadások után megerősítették a kikötők, repülőterek és az erőművek védelmét. Csakhogy a fegyveres őrök és a biztonsági kamerák nem akadályozhatják meg a kiberterroristákat. „Mindent számítógépek irányítanak. A terroristáknak bombára van szükségük, hogy egy erőművet felrobbantva áramszünetet idézzenek elő. Egy hackernek csak a számítógépes hálózatba kell betörnie. Hat évvel a szeptember 11-i terrortámadás után ezen a téren még mindig meglehetősen védtelenek vagyunk.”