Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Hazánk expat szemmel

2005. július 12.

Honnét tudhatja egy itt élő külföldi, hogy mit mondott éppen Kövér László, és hogy kivel jár Görög Zita? A Pestiside-ból. De nekünk, bennszülötteknek is van benne olvasnivaló.

Honnét tudhatja egy itt élő külföldi, hogy mit mondott éppen Kövér László, és hogy kivel jár Görög Zita? A Pestiside-ból. De nekünk, bennszülötteknek is van benne olvasnivaló.

A Magyarországon letelepedett kínaiak zárt közösséget alkotnak, nem nagyon keverednek a magyarokkal. A nyugatról, főleg angolszász országokból érkezők viszont szeretnek elvegyülni.

Az 1989 előtt Budapestre települtek állítólag már nosztalgiával emlékeznek a kommunizmus utolsó éveire. A 60 forintos éttermi vacsorákra. Az előkelőnek számító ötezer forintos angoltanári fizetésre. A régi szép időkre, amikor "még sokkal kevesebb külföldi volt Magyarországon, és azok sem Volvóval, hanem tankkal közlekedtek".

Aki el akar vegyülni az őslakosokkal, annak nemcsak jólinformáltnak, bennfentesnek is kell lennie.

A kulturális eseményekről könnyen értesülhet a külföldi valamelyik helyi angol nyelvű magazinból. A fontosabb híreket is megtalálja az interneten.

De ahhoz, hogy beszédbe elegyedjen bennszülöttekkel, tudnia kell a szaftos pletykákról, az aktuális botrányokról. A focirangadó eredményéről. Arról, hogy szingli-e még Görög Zita. Hogy melyik sörözőbe érdemes beülni. És azt sem árt tudnia, hogy mivel lehet levenni a lábáról egy magyar hölgyet.

Ha ilyesmire kíváncsi, akkor jól teszi, ha valamelyik angol nyelvű expat honlapot keresi. Az expat rövidítés az angol "expatriate" (áttelepült) szóból származik. Az expat oldalakat általában áttelepültek írják sorstársaiknak.

Erik D'Amato közgazdász és újságíró tavaly indította a Pestiside-ot. D'Amato célközönsége nem kizárólag a Magyarországon élő expatok, hanem "mindenki, aki habzsolja az életet". Tehát az angolul olvasó magyar életművészek is.

A szokásos programajánlókon túl a Pestiside szemlézi a fontosabb magyar napilapokat. Nem mulaszt el beszámolni a közéleti és bulvár hírekről sem.

A messziről jött D'Amato azt mondhat, amit akar, nem kell visszafognia magát. Szabadszájú cikkekben ironizál a közélet és politika fontosabb eseményei kapcsán.

A közelmúltban épp a liberális párt helyzete és tehetetlensége felett kesergett. Februárban egy szatirikus levelében a huszárság újbóli bevezetését ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe. De nem ment el szó nélkül Szili Katalin szíriai látogatása és Gyurcsány Ferenc szaudi focistákról tett kijelentése mellett sem.

Tavaly összegyűjtötte a honi gagyi legjavát - a ciki éttermeket, a ronda épületeket, a giccset.

Érdemes néha belenézni. A görbe tükör felnagyít olyan részleteket, amelyek felett mi helyiek már elsiklunk.