Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kengurubélszél igen, Ferrari nem

2007. december 31.

Hogyan csökkentsük a légszennyezést? Az idei év legeredetibb ötletei: ültessük át a kenguruk beleiben található baktériumot a rengeteg metánt termelő marhákba, és bírjuk rá a nőket, hogy ne a sportkocsis férfiakhoz vonzódjanak.

Hogyan csökkentsük a légszennyezést? Az idei év legeredetibb ötletei: ültessük át a kenguruk beleiben található baktériumot a rengeteg metánt termelő marhákba, és bírjuk rá a nőket, hogy ne a sportkocsis férfiakhoz vonzódjanak.

A szarvasmarhák bélszele szennyezi a Föld légkörét, a kenguruké nem. Némi biológiai beavatkozással alighanem a marhák kipufogógázának összetétele is megváltoztatható.

„A légszennyezést és a globális felmelegedést általában széndioxidot okádó hatalmas füstkéményekkel szokták ábrázolni, pedig a haszonállatok bélgáza is meglepően nagy mennyiségű káros anyagot tartalmaz” – olvassuk a brisbane-i Courrier Mailben.

Az ausztrál lap az AFP francia hírügynökség hírének járt utána, amely szerint a biológusok kiderítették, hogy a marhák és a birkák belében metángáz képződik, a kengurukéban viszont nem. Feltételezésük szerint e különbséget egy bizonyos baktérium okozza, és ha ezt a mikroorganizmust sikerül beültetni a szarvasmarhák és a birkák belébe, akkor ott sem keletkezik majd metángáz, és ezzel csökken a levegő szennyezettsége.

Ausztrália teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékát adja a juhok és a szarvasmarhák beléből származó metángáz. A közeli Új-Zélandon, ahol az állattartás még nagyobb szerepet játszik a nemzetgazdaságban, ez az arány az 50 százalékot is meghaladja.

Egyelőre azonban nemhogy átültetni, de még csak azonosítani sem sikerült a gáztermelődésért felelős baktériumot. Kár, mert a bikaviadalokon például a nagy erőlködés miatt a szokásosnál is nagyobb mennyiségű káros bélgáz távozik a szarvasmarha-belekből. Igaz, megtorlásul le is szokták döfni a tettest.

Addig is, amíg a teheneket és egyéb sorstársaikat a modern tudomány ráveszi a környezetbarát szellentésre, más módszert is ajánlhatunk a nyájas olvasónak a globális felmelegedés ellen.

Sir David King, a brit kormány tudományos főtanácsadója a Telegraphnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a nők sokat tennének az éghajlat megóvásáért, ha nem találnák szexuálisan vonzónak az olyan férfiakat, akik hivalkodó sportautót vezetnek.

Az éppen most, januárban távozó főtanácsadónak nagy szerepe volt abban, hogy a brit kormány szakított korábbi vonakodó magatartásával, és a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosa lett. Sir David ennek érdekében egy-két meghökkentő kijelentéstől sem riadt vissza, például a londoni metrómerénylet után kifejtette, hogy a globális felmelegedés nagyobb veszély, mint a terrorizmus.

Ezúttal a gyors sportkocsik kedvelőit és a női egyenjogúság híveinek egy részét bosszantotta fel. Elmélete szerint ugyanis a férfiak nem jó dolgukban hajhásszák a tűzpiros Ferrarikat, hanem azért, mert imponálni akarnak a nőknek. Ha a lányok és az asszonyok a szerény, környezetbarát járművek vezetőit találnák szexinek, nyilván senki sem ölne vagyonokat egy benzinfaló Ferrariba.

A brit Ferrari-tulajdonosok szövetsége persze tiltakozott, mondván, hogy tagjainak 90 százaléka nős, vagyis eleve nem akarhat hódítani (sic!). Különben pedig a gyár éjt nappallá téve a kevesebb káros anyagot kibocsátó motor fejlesztésén munkálkodik.

Addig is, amíg az eredmény még várat magára, a Metazin garantáltan marha- és sportkocsimentes szerkesztősége bicikliben és kenguruban bővelkedő, boldog újesztendőt kíván a nyájas olvasónak.