Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Robotok a jövő hálószobájában

2008. január 5.

A kibernetika-szakértő szerint a közeljövőben olyan fejlett robotok készülhetnek, amelyek még a hálószobában is felülmúlják az Ádám-Éva-modellt. Kivált a fejfájós feleségeket, és a hajnalig focimeccset néző férjeket.

A kibernetika-szakértő szerint a közeljövőben olyan fejlett robotok készülhetnek, amelyek még a hálószobában is felülmúlják az Ádám-Éva-modellt. Kivált a fejfájós feleségeket, és a hajnalig focimeccset néző férjeket.

„A 21. század elején az emberek többsége még idegenkedik a gondolattól, hogy egy robottal létesítsen baráti, házastársi vagy szexuális kapcsolatot. Semmi kétségem nincs viszont afelől, hogy a robot előbb-utóbb vonzó társaság lesz az ember számára. Abban is biztos vagyok, hogy általánosan elterjed a robotokkal folytatott szex” – idézi Philip Bethge, a Spiegel magazin tudományos rovatának szerkesztője David Levy kibernetika-szakértőt, a nemrég megjelent Robotszex és robotszerelem című könyv szerzőjét.

Miért ne lehetne szerelmünk (vagy legalább szeretőnk) egy robot? Sokan már most is barátjuknak, sőt rokonuknak tekintik tamagocsijukat. Mások kisebb vagyonokat adnak egy felfújható guminőért vagy gumiférfiért.

Levy szerint az elkövetkező negyven év során a kibernetika rengeteget fog fejlődni, és bonyolult, kifinomult mozdulatokra képes robotok kerülnek majd piacra. A robotszeretőbe minden elképzelhető pozitúrát beprogramozhatunk. Mindenki kiválaszthatja a kedvére való fizikai adottságokkal és idomokkal rendelkező androidot. És a robotágyas nem hivatkozik fejfájásra, mindig ápolt lesz és jókedvű, és nem akar majd szerelmeskedés helyett focimeccset nézni.

„Nem csak szexuális segédeszközök, nem csak tárgyak lesznek, hanem szeretők, akik egyúttal lelki támaszként is szolgálnak” – idézi Bethge az egyik japán kibernetikai vállalat elnökét.

Ha a tudományos-fantasztikus regénybe illő jóslatok valóra válnak, és a jövőben elterjednek az ember-robot szerelmek, akkor számos új etikai kérdés vetődik fel – véli Bethge.

„Vajon erkölcstelenségnek számít-e majd, ha egy barátunknak kölcsönadjuk robotszeretőnket? Elfogadható lesz-e megcsalni az androidokat? És mit tesz majd a férj, ha a felesége egy este azzal utasítja el, hogy ma inkább a robottal hálna?”

Ugyan mit tenne? A férj nyilván a maga robotjához fordulna vigaszért. Hogy robotgyerekeket is szül-e majd neki a gép, és ha igen, azokkal is azt tehet-e majd, amit akar, arról egyelőre nem nyilatkoznak a kibernetikusok.