Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Sajtóhitel papíron

2008. január 12.

Az online médiával kapcsolatban gyakran felvetődik a kritika, hogy a tév- és álhírek melegágya. Az internetes újságírást és blogolást ezért sokan hiteltelennek tartják. De mennyivel hitelesebb a hagyományos média?

Az online médiával kapcsolatban gyakran felvetődik a kritika, hogy a tév- és álhírek melegágya. Az internetes újságírást és blogolást ezért sokan hiteltelennek tartják. De mennyivel hitelesebb a hagyományos média?

„Egy hétköznapi felhasználó kifőzte a Facebook történetének eddigi legnagyobb átverését, a sajtó pedig megette. A nevetséges eset sajnálatos következménye, hogy a francia média számos szereplője óriási hitelvesztést szenvedett” – olvassuk a TechCrunch internetmagazinban.

Egy Arash Derambarsh nevű francia fiatalember a közösségi oldalról letöltött egy alkalmazást, amellyel állítólag a Facebook nemzetközi elnökét választják meg három hónapra. Természetesen nem a közösségi oldal üzemeltetőinek hivatalos programjáról volt szó, hanem csak az egyik felhasználó által viccből fabrikált kis alkalmazásról. Derambarsh mindenesetre komolyan vette, hogy negyedévre ilyen nagy tisztesség érheti, ezért kampányba kezdett: programjában többek között azt ígérte, hogy a vallási megbékélés előmozdításán, az írástudatlanság felszámolásán és a francia kultúra terjesztésén munkálkodik majd megválasztása esetén.

A siker nem is maradt el: Derambarshot a játékban résztvevők elnökké választották. A java azonban csak ezután következett. Több nagy francia napilap és tévécsatorna beszámolt róla, hogy egy francia fiatalember lett a Facebook közösségének elnöke. Derambarsh minden szavát habozás nélkül átvették. Ellenőrzés nélkül közölték még azt a kacsát is, hogy együttműködési megállapodást kötött az UNESCO-val és Franciaország (igazi) elnökével.

A csalást a Facebook felhasználói és bloggerek leplezték le. Az online médiáról gyakran olvasható az a kritika, hogy elősegíti az alaptalan és pontatlan hírek futótűzként terjedését. A bloggerek szemére vetik, hogy nem ellenőrzik az átvett és másodkézből származó hírek hitelességét. A Facebook új „nemzetközi elnöke” máris nagy szolgálatot tett az internetes közösségnek: rávilágított, hogy megbízhatóság és hitelesség dolgában a hagyományos média sem áll sokkal jobban az internetes újságírásnál.