Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Világ önkiszolgálói, egyesüljetek!

2005. július 12.

Hogyan csökkentheti a költségeit egy cég? A hatékonyság növelésével. S ha már minden hatékonyan működik? Végeztesse a munkát a kuncsafttal.

Hogyan csökkentheti a költségeit egy cég? A hatékonyság növelésével. S ha már minden hatékonyan működik? Végeztesse a munkát a kuncsafttal.

Ma már szinte természetes, hogy elvégzünk számos olyan feladatot, amely régen a rabszolgák, a cselédség, majd a személyzet, a bolti kiszolgálók feladata volt.

A gyorsétteremben eltakarítunk magunk után - a szemetet kidobjuk, a tálcát visszavisszük, a széket helyére toljuk -, különben szúrós szemmel néznek ránk. Magunk tankolunk és ellenőrizzük az olajszintet. Automatából vásárolunk üdítőt.

Mindez a negyvenes években kezdődött - írja Nicols Fox a New York Times-ban. - Az automata központok elterjedésével feleslegessé váltak a telefonos kisasszonyok. Az ötvenes években aztán kezdtek eltűnni az áruházi eladók, s egyre-másra álltak át önkiszolgálásra a benzinkutak.

A cégeknek ez nagyon előnyös. A legjobb munkaerő a vevő. Nem késik, nem betegszik meg, és nem megy szabadságra. Ráadásul ingyen dolgozik, járulékot sem kell fizetni utána. Nem indít munkaügyi vagy szexuális zaklatási pert.

A java még hátravan. Ha sikerül intelligens beszédfelismerő automatákat gyártani, a mostaninál is kevesebb alkalmazottra lesz szükség.

Ez azonban nem folytatódhat a végtelenségig - véli Fox, aki a géprombolás történetéről írt könyvet. - Eljön majd az idő, amikor a kuncsaft nem tud már több feladatot magára vállalni, és a boltok rákényszerülnek, hogy megint humán erőforrásokat alkalmazzanak.

Addig is: Világ önkiszolgáltatottjai, egyesüljetek!