Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Olcsó cikknek híg a leve

2008. február 23.

Az újságok példányszáma csökken, ezért a szerkesztőségeket leépítik, és lelkes amatőrök írásaival helyettesítik a hivatásos újságírók cikkeit. De mi történik akkor, ha a lelkes amatőrök PR-cikket adnak le tudósítás gyanánt?

Az újságok példányszáma csökken, ezért a szerkesztőségeket leépítik, és lelkes amatőrök írásaival helyettesítik a hivatásos újságírók cikkeit. De mi történik akkor, ha a lelkes amatőrök PR-cikket adnak le tudósítás gyanánt?

„Az új média hívei a hagyományos szerkesztőségek halálát jósolják, látva, hogy a napilapok egyre több újságírói feladatot kiszerveznek. Az olvasó már nem csak olvassa a lapot, hanem a készítésébe is besegít” – írja Adam Weinstein újságíró-gyakornok a Mother Jonesban.

Mint arról a Metazin többször beszámolt, a hagyományos napilapok példányszáma az elmúlt években jelentősen csökkent. Nemcsak a hírtelevíziókkal, hanem az internetes hírportálokkal, az újságok online kiadásaival és az ingyen osztogatott újságokkal is versenyre kell kelniük.

A kiélezett versenyben még a legnagyobb lapok is gyakran elbocsátásokra és megszorításokra kényszerülnek. Előfordul, hogy helyi lapok önkéntes amatőröket bíznak meg cikkírással, vagy egy-egy blogger bejegyzéseit veszik át másodközlésre.

Az olcsó cikknek azonban gyakran híg a leve. A bloggerek ritkán ellenőrzik a forrásokat, ezért nem egyszer előfordul, hogy alaptalan információknak és álhíreknek adnak hitelt. Komoly tényfeltárásra a bloggernek általában sem ideje, sem pénze, sem tehetsége nincs. De ennél is nagyobb gondot okoz, hogy a bloggerek és az önkéntes alkalmi cikkírók néha PR-cikkeket adnak le tudósítás címén. A leépítésekkel megritkított szerkesztőségek nem nagyon tudják kiszűrni az ilyen írásokat.

A Tallahassee Democrat, egy kisvárosi helyi újság cikkeket vett át egy helyi bloggertől, aki egyik írásában kiállt a városközpontban tervezett szupermarket-építés tervei mellett. Később derült csak ki, hogy korábban az üzletet létesíteni kívánó áruház több PR-kampányában is részt vett. Egy önkéntes pedig beszámolt egy nemrég indult jótékonysági gyűjtésről, amelyet egy kisfiú indított beteg anyukája gyógykezelésére. Mint később kiderült, maga az anyuka volt a cikkíró.

Az önkéntes amatőrök által készített tartalmak átvételére kényszerülő újságok gyorsan lerombolhatják hírnevüket – figyelmeztet Weinberg. Ez csak úgy kerülhető el, ha az amatőrök cikkeit a szerkesztőség ellenőrizni tudja.

„Az új média szép új világában a szerkesztőségekre nem kevesebb, hanem éppenséggel több feladat hárul.”