Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Felszállt a füst Tony Blairnek

2005. július 12.

Vörös füst szállt fel. Konzervatív kéményből. Murdoch bulvárlapja így jelezte, hogy a munkáspárti miniszterelnök választási győzelmének szurkol.

Vörös füst szállt fel. Konzervatív kéményből. Murdoch bulvárlapja így jelezte, hogy a munkáspárti miniszterelnök választási győzelmének szurkol.

Rupert Murdoch, a sajtócézár egy televíziós interjúban oda nyilatkozott, hogy a toryk nem kínálnak kormányképes alternatívát a Munkáspárttal szemben, és hogy értékelni kell Tony Blair bátorságát a külpolitikában.

Pár nappal később a tulajdonában lévő, sokmillió példányban megjelenő harsány bulvárlap, a Sun is állást foglalt.

Méghozzá hosszas hezitálás és alapos megfontolás után - állítja a Sun: "A csapat sokat vitatkozott azon, hogy melyik pártot támogassuk május 5-én. A lap székházának 5 méter magas kéménye először fekete füstöt eregetett, jelezvén, közel a döntés. Aztán este hétkor mindenki visszafojtotta lélegzetét. A füst fehérre változott, megszületett a végső döntés. Percek múlva vörös füst szállt föl: a Sun a Munkáspártot támogatja!"

Akkor most fellélegezhetünk? - teszi fel a kérdést a Guardian metazinja, a Wrap. (Feliratkozás után ingyen küldik e-mailben.)

A Sun nem tagadja, hogy sok baja van a kormánnyal: a bevándorlási politika katasztrofális, a nyugdíjügy kaotikus, az EU Alkotmány rettenetes. De a gazdaság, az oktatás, az egészségügy területén a kormány mögött áll, és a külpolitikában is támogatja. Ezért arra ösztökéli Angliát, hogy szavazzon Tony Blairre. Két okból is: "Mert nem hátrált meg Irak ügyében, és mert nincs reális alternatíva."

Április 21-én, amikor felszállt a vörös füst, a Times is odafüstölt a konzervatív ellenzéknek. Leleplezte a toryk gazdag támogatói által alkalmazott pénzügyi trükköket.

A patinás Times is Murdoch lapja.