Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Wal-Mart for President!

2008. február 27.

A Wal-Martot, Amerika legnagyobb vállalatát korábban sok bírálat érte vadkapitalista módszerei miatt. Az elmúlt években azonban a cég számos olyan feladat megoldásába kezdett, amibe még az állam bicskája is beletört.

A Wal-Martot, Amerika legnagyobb vállalatát korábban sok bírálat érte vadkapitalista módszerei miatt. Az elmúlt években azonban a cég számos olyan feladat megoldásába kezdett, amibe még az állam bicskája is beletört.

„Miután a Wal-Mart évekig támadta az amerikai kormány munkajogi és környezetvédelmi szabályait, hirtelen állami feladatok megoldásába kezdett. Amerika legnagyobb magánvállalata mintha harcba szállt volna az elnökségért” – írja Michael Barbaro a New York Timesban.

Mint arról korábban a Metazin is beszámolt, a Wal-Mart hipermarket-láncot sok kritika érte. A bírálók egyebek között azt kifogásolták, hogy a cég alkalmazottai éhbérért dolgoznak, és vezetői az alapvető munkaügyi szabályokat sem tartják be.

A kritikák nem voltak alaptalanok. Sokat elmond a cégnél uralkodó viszonyokról az a 2005-ös felmérés, amely szerint az akkor 10 milliárd dollár nyereséget termelő vállalat dolgozóinak gyerekei közül minden második csak az alapellátást fedező állami egészségbiztosítással rendelkezett.

Az elmúlt években sokat változott a Wal-Mart politikája. A Katrina hurrikán utáni mentésben oroszlánrészt vállaló cég vezetése rájött, hogy a jótékonykodás és a munkavállaló-barát intézkedések jót tesznek az üzletnek.

A Wal-Mart céges egészségbiztosítási programot indított. De nem csak saját dolgozóinak érdekét tartja szem előtt. A Wal-Mart újabban a környezetvédelem élharcosává vált. Beszállítóitól megköveteli, hogy az eddiginél 25 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó háztartási gépeket gyártsanak. Az üzlethálózatban egy energiatakarékos izzókat reklámozó kampány eredményeképpen 145 millió ilyen égőt adtak el, amivel 3 széntüzelésű erőmű által termelt elektromos áram takarítható meg egy évben. Miközben a kongresszus a megnövekedett egészségügyi kiadások miatt aggódik, a Wal-Mart piaci ár alatt árusít generikus gyógyszereket, és ezzel 100 millió dollárral csökkenti a kiadásokat.

„Olyan korban élünk, amikor az emberek már nem bíznak abban, hogy a kormány megoldja a problémáikat” – nyilatkozta nemrég a Wal-Mart vezérigazgatója. Lehet azonban, hogy sok mindent mégis megold, ha ebben a magánvállalatok példái segítik. A Wal-Mart egészségbiztosítási modellje például, egyes vélemények szerint arra késztetheti a kormányt, hogy mégiscsak a minden állampolgárnak alanyi jogon járó egészségbiztosítás mellett foglaljon állást.

Sokan persze még ezzel sem elégedettek. Továbbra is nehezményezik az alacsony fizetéseket, és az alacsonyan tartott árak miatt attól tartanak, hogy sok beszállító kénytelen lesz külföldre telepíteni a termelő üzemeket.

A számok mindenesetre a Wal-Martot igazolják. A vállalat felmérései szerint az amerikaiak 90 százaléka vásárol a Wal-Martban, és a vásárlók 91 százaléka nagyon elégedett. „Bármelyik amerikai politikus a lelkét is eladná az ilyen népszerűségi mutatókért” – nyilatkozta a vállalat egyik igazgatója, emlékeztetve rá, hogy Bush elnökkel az amerikaiak 35 százaléka, a kongresszussal pedig csak 25 százaléka elégedett.

Barbaro szerint hovatovább azon kell majd a Wal-Mart vezetésének törnie a fejét, hogy nem lenne-e érdemes a vállalatnak is jelöltet állítania az őszi elnökválasztásra. Lehet, hogy az óriásvállalat az állami feladatokat is hatékonyabban intézné, mint a kormány.