Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Jöjjön el a nők országa

2005. november 26.

A nemrég elhunyt Andrea Dworkint a feministák többsége férfigyűlölőnek tartotta. A konzervatívok viszont újabban megszerették.

A nemrég elhunyt Andrea Dworkint a feministák többsége férfigyűlölőnek tartotta. A konzervatívok viszont újabban megszerették.

"Minden szex nemi erőszak" - foglalja össze Andrea Dworkin mondanivalóját a Boston Globe nekrológja . - Dworkin Sade márkit és Hasfalmetsző Jacket tartotta minden férfi őstípusának. A hetero szex mellett kitartó nőket kollaboránsnak nevezte, akik élvezik saját alávetettségüket.

A Guardian megemlékezésének írója, Katharine Viner nem ért egyet ezzel a sommás jellemzéssel. De a férfigyűlöletbe átcsapó feminizmust ő is túlzásnak tartja. A nők elleni erőszak problémájának "egyik megoldása - idézi Dworkint - a félautomata pisztoly".

A Guardian egy másik, Dworkin szellemi hagyatékát áttekintő cikkében Havana Marking is úgy látja, hogy az írónő sokat ártott a feminizmusnak. Többek között neki köszönhető, hogy a legtöbb fiatal lány inkább hagyná, hogy megmarja egy veszett kutya, semmint hogy feministának tartsák.

Dworkin írásaiból egy férfimentes világ víziója rajzolódik ki. Íróasztala fölött ez a felirat lógott: "Csak a halott férfi nem erőszakoskodik."

A mi vérünk című korai művében kijelentette, hogy a szexualitás feminista megreformálása csak úgy lehetséges, ha minden férfi impotenssé válik. Nem részletezte, hogy ezt mi módon lehetne elérni.

2000-ben megjelent Bűnbak: A zsidók, Izrael és a női egyenjogúság című könyvében a férfimentes világ megvalósítására egy enyhébb, ám annál szokatlanabb javaslattal állt elő. Párhuzamba állította a nők helyzetét a zsidók üldöztetésével, és arra a következtetésre jutott, hogy a nőknek is létre kellene hozniuk nemzetállamukat.

A sors iróniája, hogy Dworkin legszívhezszólóbb nekrológja egy republikánus magazinban jelent meg. Szerzője, David Frum írta korábban George W. Bush beszédeit.

A londoni Times-ban Sarah Baxter arról tudósít, hogy élete vége felé Dworkin elhidegült a nők jogainak baloldali bajnokaitól, és egyre többet mutatkozott jobboldali politikusok társaságában.

Az őt korábban "feminácinak" gúnyoló konzervatívok rájöttek, hogy szex- és pornóellenes nézeteit felhasználhatják a családi értékek védelmében.