Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Variációk Jézusra

2008. március 22.

A brit kritikus szerint Che Guevara, sőt, a meleg cowboyok filmes ábrázolása is Jézus-parafrázis. A krisztusi tanítás lényegét, a szeretet és megbocsátás üzenetét ma a keresztény egyházak által gyakran élesen bírált parafrázisok juttathatják el a nem hívőkhöz.

A brit kritikus szerint Che Guevara, sőt, a meleg cowboyok filmes ábrázolása is Jézus-parafrázis. A krisztusi tanítás lényegét, a szeretet és megbocsátás üzenetét ma a keresztény egyházak által gyakran élesen bírált parafrázisok juttathatják el a nem hívőkhöz.

„Naponta találkozom a vásznon vallási témákkal, nyílt és rejtett vallásos üzenetekkel. Racionális humanistaként nem fogadom el a misztikumot és a mítoszokat. De melyik 20. századi nyugati ember térhet ki a Biblia üzenete elől?” – teszi fel a húsvéti költői kérdést Nigel Andrews, a Financial Times filmkritikusa.

A század első felében készült Biblia-adaptációk igyekeztek félő tisztelettel bemutatni Jézus alakját: isteni lényként ábrázolták, sokáig az arcát sem mutatták, sőt előfordult, hogy csak egy test nélküli kézzel szimbolizálták. A hatvanas években aztán a korszellemnek megfelelően Jézus emberi vonásai kerültek előtérbe. A Zeitgeist legnyilvánvalóbb kifejezése a Jézus Krisztus szupersztár című rockopera volt. A hetvenes években megjelentek a szatirikus ábrázolások, egyebek között a Monty Python társulat Brian élete című filmje. A nyolcvanas évek legfontosabb adaptációja a Nikosz Kazantszakisz regénye alapján készült és nagy vihart kavart Krisztus utolsó megkísértése volt.

Andrews szerint újabban a keresztény tanításra vonatkozó utalások egyre burkoltabb formában jelennek meg. A Narnia, vagy a kereszténységet bíráló Philip Pullman regényei, sőt A pingvinek vándorlása című természetfilm sem nyíltan képviseli vagy kritizálja a Biblia üzenetét. Andrews egyenesen Jézus figuráját véli felfedezni több, a társadalom, az előítéletek és a konvenciók ellen lázadó hős legendává vált alakjában is. „A motoros naplójában Che Guevarát napszakállas, krisztusi kisugárzású szexbálványnak ábrázolták: olyan hőst mutattak föl benne, aki meghalt, hogy megmentsen minket a kapitalizmustól. Che a modern forradalmárok Jézusa.” Andrews az elmúlt évtizedekben a homoszexualitást feldolgozó egynémely alkotásban is a krisztusi szenvedéstörténet parafrázisát véli felfedezni, és a Föld megmentésén munkálkodó ökohősök alakjában is Jézus-párhuzamokra ismer.

A világi humanista Andrews szerint a krisztusi tanítás lényegét, a szeretet és megbocsátás üzenetét éppen a keresztény egyházak által gyakran élesen bírált parafrázisok juttathatják el a nem hívőkhöz. A történeti hűségre törekvő, a század első felének szellemét idéző feldolgozások – mint például a BBC és az HBO által nemrégiben készített Passió – aligha.

Megint más, de persze merőben hipotetikus húsvéti kérdés, vajon Jézus mennyire ismerne magára a fegyveres Che Guevarában, vagy akár a két meleg cowboyban.