Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Agresszív potyautasok

2008. március 26.

A jogállam társadalmi együttműködésre nevel. Egy nemzetközi kutatás azt bizonyítja, hogy a régi demokráciák polgárai könnyebben hoznak áldozatot a közös jó érdekében, mint a tradicionális hierarchikus társadalmak tagjai.

A jogállam társadalmi együttműködésre nevel. Egy nemzetközi kutatás azt bizonyítja, hogy a régi demokráciák polgárai könnyebben hoznak áldozatot a közös jó érdekében, mint a tradicionális hierarchikus társadalmak tagjai.

Országonként lényeges különbségeket tapasztaltunk a magánérdekeiket a közjó elébe helyező potyautasok büntetésével kapcsolatban.  Hogy a potyautasok belenyugodtak-e a büntetésbe, vagy ellentámadásba lendültek, attól függött, milyen társadalomban élnek” – olvassuk a Sciencedaily online tudományos hírlapban egy tizenhat országra kiterjedő kísérlet ismertetését.

A világ tíz legjobb felsőoktatási intézménye közé sorolt Nottinghami Egyetem két kutatója, Simon Gaechter és Benedikt Herrmann, valamint Christian Thöni, a svájci St Gallen egyetemének munkatársa tizenhat országban végzett párhuzamos kísérleteket arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz az együttműködésre kész emberek és a külön utakat keresők. A kutatási jelentés és a hozzá felhasznált segédtáblázatok és fogalmi magyarázatok a Science magazinban jelentek meg.

A kísérletben a résztvevők zsetonokat kaptak, és maguk szabhatták meg, mennyi pénzt tesznek félre, és mennyit raknak be egy közös alapba, amelyben jobban kamatozik ugyan, de ha csak a többiek töltik fel, akkor az embernek megmarad a maga pénze is, és a közösből is részesül. Az együttműködők és a potyautasok aránya országonként nem mutatott érdemleges változást.

Amikor a résztvevők lehetőséget kaptak rá, hogy megbüntessék egymást (zsetonokat vegyenek el), érdekes változások történtek. Az együttműködők persze mindenütt megbüntették a potyautasokat. A fejlettebb demokráciákban (Svájc, Egyesült Államok, Ausztrália, Dánia) a potyautasok hajlamosak voltak elfogadni a büntetést, és legközelebb együttműködőbb magatartást tanúsítani. A tradicionálisabb társadalmakban (Szaúd-Arábia, Törökország, Görögország, Belarusz) viszont visszatámadtak, és ők is zsetonokat vontak le azoktól, akik megbüntették őket. Ezt a választ nevezik a kutatók „antiszociális büntetésnek”.

„Ahol az állampolgári együttműködés normái gyöngék, ahol fejletlen a jogállam, ott okkal számíthatunk gyakori antiszociális büntetésre” – írják jelentésük összefoglalójában a kutatók. És ebből azt a következtetést vonják le, hogy a büntetés csak akkor lehet hatásos, ha erős együttműködési normák társulnak hozzá.