Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Három gyerek, hány kerék?

2008. május 8.

Amerikában a harmadik gyerek egyre inkább luxusnak számít. Akinek három gyereke van, arra úgy néznek, mintha nem lenne ki mind a négy kereke. Hacsak nem milliomos az illető, mert a dúsgazdagok megengedhetik maguknak a nagy családot.

Amerikában a harmadik gyerek egyre inkább luxusnak számít. Akinek három gyereke van, arra úgy néznek, mintha nem lenne ki mind a négy kereke. Hacsak nem milliomos az illető, mert a dúsgazdagok megengedhetik maguknak a nagy családot.

„A férjemmel olyan terveink voltak,  amilyeneket a mostani recessziógyanús időkben a házaspárok többsége elképzelhetetlennek tart” – írja Pamela Paul a Washington Postban. Aztán gyorsan hozzáteszi, hogy nem valami luxusnyaralásra vagy lakásfelújításra gondoltak, hanem egy harmadik gyerekre.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium márciusi közleménye szerint egy középosztálybeli gyerekre 18 éves koráig átlagosan több mint 200 000 dollárt (33 millió forint) költenek a szülei. És akkor az egyetemi évek költségeiről még nem is beszéltünk.

Nem meglepő, ha a harmadik gyerek hovatovább státuszszimbólumnak számít, főleg a nagyvárosokban, ahol az ingatlanárak az elmúlt években az egekbe szöktek. A statisztikák azt mutatják, hogy a gazdagok körében egyre többen vállalnak nagycsaládot. A Council of Contemporary Families februári jelentéséből kiderült, hogy 2002-ben a szupergazdag amerikai családok 12 százalékában volt három vagy több gyerek, míg 1995-ben csak 3 százalékukban.

A gyerekekre költött összeg Paul szerint részben azért olyan nagy, mert a szülők hajlamosak azt gondolni, hogy mindenből a legjobbat és legdrágábbat kell megvenniük a babának. Sokan úgy érzik, hogy gondatlanság lenne nem a több ezer dolláros babakocsiba ültetni a kisdedet. A méregdrága – és sok pszichológus szerint teljesen felesleges – képességfejlesztő játékokról és eszközökről nem is szólva.

„A legtöbb család nem engedheti meg a drága játékokat. De nem is baj. Végülis Benjamin Franklinből is államférfi, feltaláló, könyvkiadó, és politikatudós lett a képességfejlesztő eszközök nélkül. Sőt, szegény kis Bennek még csak Teddy mackója sem volt, hiszen akkor még nem találták fel.”

Sajnos azonban nemcsak a szülői túlzások miatt megfizethetetlen a gyereknevelés. Főleg az anyasági támogatások és az óvodák és bölcsődék hiánya az oka annak, hogy a harmadik gyerek luxusnak számít. Amerikában még csak szülési szabadság és GYES sem jár az anyáknak. Így a karrierről lemondani nem akaró, vagy a megélhetés érdekében dolgozni kényszerülő anyukák kénytelenek bébicsőszt fogadni, ami egyáltalán nem olcsó mulatság: egy drágább dadus havi 3 200 dollárba (500 000 forint) kerül. A magánbölcsőde és magánovi sem úszható meg sokkal kevesebből. A méregdrága babakocsiról, a gyerekbútorról és a felesleges játékokról le lehet mondani, de a gyerek elhelyezését valahogy muszáj megoldani. Sovány vigasz, hogy Benjamin Franklin édesanyja háztartásbeli volt.