Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A világ legtermékenyebb szerzője

2008. május 11.

Végy néhány tucat számítógépet. Adj hozzájuk egy ügyes algoritmust. Add meg a témát, indítsd el a programot, és alig tíz perc alatt kész a könyv. A több mint 200 000 kötetes szerző receptje.

Végy néhány tucat számítógépet. Adj hozzájuk egy ügyes algoritmust. Add meg a témát, indítsd el a programot, és alig tíz perc alatt kész a könyv. A több mint 200 000 kötetes szerző receptje.

„Mr. Parker több mint 200 000 könyvet publikált. Ahogy fogalmaz, ő az emberiség történetének legtermékenyebb szerzője. És ráadásul még keres is a könyveken” – olvassuk Noam Cohen cikkét a New York Times médiarovatában.

Philip M. Parker, az Icon Egészségügyi Kiadó tulajdonosa publikációs jegyzéke minden képzeletet felülmúl. Parker egyebek között szerkesztője egy a rézorbáncról szóló szöveggyűjteménynek. Könyvet írt a kisméretű, mosható szőnyegek iránt az elkövetkező öt évben, Indiában várható keresletről. Bibliográfiát publikált a Stickler-szindrómáról.

Parker a szó szoros értelmében nem tekinthető a kiadványok szerzőjének, legfeljebb csak szerkesztőjének. A több mint 200 000 kötetet ugyanis nem ő írta, hanem számítógépes programok szerkesztették bonyolult algoritmusok segítségével. A számítógépek az interneten hozzáférhető anyagokat szerkesztik önálló gyűjteménnyé. Azok számára, akik az internetes keresőket ügyesen használják, nem sokat érnek Parker kompilációi.

A szerkesztett kötetekből csak rendelés esetén nyomtatnak példányokat. A legsikeresebbeket is csak néhány százan veszik meg, és sok kötetet jó, ha egy-egy példányban sikerül eladni. De a vállalkozás még így is nyereséges, hiszen egy kötet összeállítása alig tíz percbe telik, és mindössze 12 centbe (18 forint) kerül.

Az egészségügyi szöveggyűjtemények, szótárak és bibliográfiák mellett Parker számítógépei keresztrejtvény-gyűjteményeket is készítenek, sőt akrosztichonokat írnak.

Parker most új algoritmusok kidolgozásán munkálkodik. Szeretne szerelmes regényeket készíttetni. A program már kész is van, csupán csak az adatbázist kell feltölteni. Nem olyan nagy fáradság: „Testrészből végül is nincs olyan sok.”