Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Alkotmány és Tízparancsolat

2005. július 12.

Az Egyesült Államok alkotmánya tiltja, hogy a kormány bármilyen vallást támogasson. És vallási szimbólumokat lehet közintézményekben elhelyezni? Amerika megosztott a kérdésben.

Az Egyesült Államok alkotmánya tiltja, hogy a kormány bármilyen vallást támogasson. És vallási szimbólumokat lehet közintézményekben elhelyezni? Amerika megosztott a kérdésben.

Roy Moore, Alabama állambeli bíró a Tízparancsolat kőtábláit helyezte el a bíróság épületében. A felsőbb bíróság eltávolíttatta a kőtáblákat. Az indoklás: sértik az állam és az egyház elválasztásának alkotmányos követelményét. Moore tiltakozott. Előbb felfüggesztették, majd elbocsátották. A Legfelsőbb Bíróság visszautasította a fellebbezést, de érdemben nem foglalt állást az ügyben.

Idén márciusban precedens értékű beadvány tárgyalását kezdte meg a legfőbb bírói testület.

Az Egyesült Államokban több ezer Tízparancsolat-dombormű található közparkokban, bírósági és kormányzati intézményekben. Jelentős részüket a "haza, család, közösség" értékeinek őre, a Fraternal Order of Eagles állította az ötvenes években.

Egy austini hajléktalan, Thomas Van Orden a Texasi Bíróság szomszédságában 1961-ben elhelyezett Tízparancsolat miatt fordult a Legfelsőbb Bírósághoz.

A texasi bíróság korábban elutasította a Van Orden szerint vallási jelképnek minősülő dombormű eltávolítására vonatkozó kérelmet.

A kőtáblára a szöveg köré az amerikai zászlót és sast, Dávid-csillagokat és a Krisztus szót vésték. Utóbbit görögül. "A Tízparancsolat egy tizenhét szoborból álló gyűjtemény egyik darabja" - áll a texasi bíróság indoklásában. - A Hammurápit, Konfuciuszt, Napóleont, a kezében Koránt tartó Mohamedet és a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökeit megörökítő szobrok társaságában a kőtáblák elsősorban nem vallásos, hanem világi üzenetet közvetítenek. "A történelem nagy törvényhozóinak szellemét idézik" - olvassuk a New York Timesban.

A döntéssel nem csak a felperes volt elégedetlen. Vannak, akik az ítélettel egyetértenek, de az indoklást felháborítónak tartják.

A Tízparancsolatot pusztán történelmi és jogi dokumentumnak nevezni "a szent szöveg megszentségtelenítése, jelentésének és jelentőségének eltorzítása - idézi a New York Times egy baptista szervezet képviselőjét. - Ez az érvelés a nem vallásos embereket nem győzi meg, a hívőket viszont sérti."

Az ügyet vizsgáló alkotmánybírák egy része, főleg a republikánus Scalia és Kennedy hasonló szellemben érvel. Scalia szerint a Tízparancsolat "azt szimbolizálja, hogy a kormány legitimitása Istentől származik - idézi az MSNBC -, és jól kifejezi az amerikai nép abbéli hitét, hogy a törvények Istentől valók". Ha helyt adnának Van Orden beadványának - véli Kennedy alkotmánybíró -, az nem a semlegesség, hanem "az állam vallásellenességének bizonyítéka lenne".

A szintén republikánus Stevens alkotmánybíró egy másik, La Crosse városában felmerült eset megoldását ajánlja kollégái figyelmébe. A bíróság elrendelte az ottani Tízparancsolat eltávolítását. A helyi vezetés viszont úgy határozott, hogy elszállítás helyett inkább privatizálja a parkot, ahol a kőtáblák állnak. Így az államot nem lehet többé vallási nézetek terjesztésével megvádolni. Az eljárásban a Legfelsőbb Bíróság sem talált kivetnivalót.

A biztonság kedvéért, teszi hozzá Stevens, a szoborra esetleg ráírhatják: "Texas állama nem támogatja a Tízparancsolat vallási üzenetét."

Sajnos Stevens kompromisszumos javaslatával is van egy apró probléma. Jó néhány közintézményen, többek között a Legfelsőbb Bíróság épületének homlokzatán is látható a Tízparancsolat.

Ezeket az ingatlanokat talán mégsem kellene magánkézbe adni.