Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Béklyóba vert munkanélküliek

2005. július 12.

A házi őrizet előírásainak betartását az elítélt testére erősített elektronikus berendezéssel ellenőrzik. A munkanélkülieket, sőt talán a politikusokat is így kellene rendes életvitelre szoktatni

A házi őrizet előírásainak betartását az elítélt testére erősített elektronikus berendezéssel ellenőrzik. A munkanélkülieket, sőt talán a politikusokat is így kellene rendes életvitelre szoktatni.

Az amerikai háziasszonyok gyöngye, Martha Stewart életstílus guru tv-műsoraival, média- és kereskedelmi vállalkozásaival a milliárdosok sorába küzdötte föl magát. Igaz, nem mindig a legtisztább módszerekkel.

Egy kétes tőzsdei tranzakciója miatt börtönbüntetésre ítélték. Idejének hátralévő részét házi őrizetben tölti szerény kis farmján, Soros György szomszédságában.

Otthonából heti 48 órára távozhat el, üzleti célból. Az előírások betartását a csuklójára erősített elektronikus berendezés segítségével ellenőrzik.

Az első botrány máris kitört. Martha Stewart megjelent a Time magazin partiján, amelyet a 100 legbefolyásosabb embert bemutató szám megjelenése alkalmából rendeztek. Üzleti célból?

Ha eddig nem, hát a szuper-háziasszony ügye óta egész Amerika megismerte az elektronikus házi őrizet mibenlétét.

A büntetés-végrehajtásnak ez a módja Európában is terjed. Németországban Hessen tartomány jár az élen.

A jövő elektronikus megoldásait bemutató CeBIT kiállításon Christean Wagner igazságügyi miniszter azzal a jövőbe mutató elképzeléssel állt elő, hogy a tartós munkanélkülieket és a kábítószerfüggőket elektronikus béklyó segítségével kellene rendes életvitelre szoktatni. Így könnyen és olcsón ellenőrizni lehetne, hogy megjelennek-e az átképzésen, illetve a kezelésen.

A hesseni CDU politikus később pontosított: csak az elítélt munkanélküliekre és kábítószeresekre gondolt, szavait kiragadták a szövegösszefüggésből.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung glosszaíróját ez nem akadályozta meg abban, hogy továbbfejlessze az ötletet. A CDU politikusait is elektronikus karperec segítségével kellene a pártközpontnak ellenőriznie.