Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Lőj a szerkesztőre!

2005. július 12.

Napóleon véletlenül egy újság kiadóját találta el pisztolyával a szerkesztő helyett. Jót akart, csak rosszul célzott. A sajtócsászár is jót akar: életet lehelni lapjai online kiadásába.

Napóleon véletlenül egy újság kiadóját találta el pisztolyával a szerkesztő helyett. Jót akart, csak rosszul célzott. A sajtócsászár is jót akar: életet lehelni lapjai online kiadásába.

"Mindig szomorúan gondolunk arra az esetre, amikor Napóleon rálőtt egy újság szerkesztőjére, de nem találta el, s véletlenül a lap kiadóját ölte meg. Mentségére szolgál, hogy jót akart."

Ki mondta ezt? A Google segítségével egy pillanat alatt megtaláljuk a választ: Mark Twain írta barátjának, Henry Aldennek, aki negyven éven át a Harper's Magazine szerkesztője volt.

Ki idézte mostanában ezt a mondást? Ezt még könnyebb megtalálni: Rupert Murdoch, a sajtócsászár.

Murdochnak jótollú beszédírók állnak rendelkezésére. Valószínűleg az Amerikai Újságkiadók Társaságának áprilisi összejövetelén tartott beszédét sem maga írta.

Ahogy illik, humoros hangütéssel kezdte, Mark Twain mondásával. De könnyen lehet, hogy a tekintélyes lapkiadóknak arcára fagyott a mosoly a folytatás hallatán.

Ha azt hiszik - mondta nekik Murdoch -, hogy továbbra is valami másodlagos kiegészítésnek tekinthetik lapjaik online kiadását, megnézhetik magukat. El fogják veszíteni a fiatal olvasókat, akik ma már a neten keresik a híreket. Az újságoknak fel kell venniük a versenyt az internetes portálokkal és az olyan keresőmotorokkal, mint például a Google, különben a "futottak még" kategóriába kerülnek.

A rádió, majd a televízió is nagy kihívás volt a lapok számára - folytatta -, de most valami másról van szó. "A rádió és a tv jó esetben alternatív hírforrás volt, rossz esetben konkurencia. Arra semmiképpen sem volt mód, hogy az újság részévé, sőt partnerévé váljon."

"Ez nyilvánvalóan nem áll az internetre. Az önök lapjai is bizonyítják ezt - szólította meg a kiadókat. - Senki sem képvisel ebben a teremben olyan újságot, amelynek nincs honlapja. De tegyék szívükre a kezüket! Hányan vannak, akik azt mernék mondani: a honlap minden lehetőségét kihasználtuk, hogy megadjuk az olvasónak, amit keres, hogy jövedelmezővé tegyük vállalkozásunkat."

Bárki írta a remek beszédet, Murdoch tudja, mit beszél. Cégének, a News Corporationnek 175 újságja van Amerikában, Angliában és Ausztráliában, nem beszélve a temérdek magazinról, a tv-csatornákról és a filmstúdiókról. Ha ő visszhangozza azt, amit eddig inkább csak az internetguruk mondtak, annak súlya van.

Murdoch nem csak beszél. A konferencián bejelentette, hogy mélyen a zsebébe fog nyúlni. Befektetés nélkül nem lehet egyenrangú partnerré tenni az újságok honlapját.