Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az online újságírás aranyszabályai

2008. június 28.

Az interneten elsősorban információt gyűjtünk. Az online írásokkal szemben ezért egészen más elvárásokat támasztunk, mint a nyomatott lapokban megjelent cikkekkel szemben.

Az interneten elsősorban információt gyűjtünk. Az online írásokkal szemben ezért egészen más elvárásokat támasztunk, mint a nyomatott lapokban megjelent cikkekkel szemben.

„Az elmúlt hónapban nem ültem le a számítógép elé. Most, hogy ismét napi több órában a monitort bámulom, foglalkoztatni kezdett a kérdés: hogyan is olvasunk az interneten?” – írja Michael Agger, a Slate magazin szerkesztője.

Jacob Nielsen, az internetes újságírás úttörője és guruja szerint az online médiában a legfontosabb a tömörség és az áttekinthetőség. Az internetes újságok és portálok olvasói ugyanis infománok – a lehető legtöbb információt szeretnék a lehető leggyorsabban megszerezni. Ha első pillantásra úgy találják, hogy ezt nem remélhetik az adott cikktől, gyorsan továbbkattintanak. Nielsen ezért azt javasolja, hogy

– hosszú magyarázat helyett a tények ismertetésére szorítkozzunk,

– rövid és tömör bekezdéseket írjunk,

– a fontos kulcsszavakat emeljük ki,

a részletek iránt érdeklődők számára helyezzünk el linkeket a cikkben,

a felsorolásokat rendezzük listába.

„A jó szerkesztő 40 százalékkal le tudja rövidíteni a szöveget úgy, hogy a mondanivalónak csak a 30 százaléka vész el.”

A tömörségnek és vázlatosságnak persze nagy ára van – ismeri el Agger. De a hosszú és jól megírt esszék szerelmesei, akik szeretik komótosan ízlelgetni a szép mondatokat, úgyis inkább nyomtatott folyóiratokat és könyveket vesznek kézbe.