Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Reklám nélkül nincs internet?

2008. július 18.

Az önkéntes reklámgyilkosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne kelljen az ingyenes tartalom olvasásakor idegesítő hirdetéseket is végignéznünk. De miből tartják fenn magukat az ingyenes portálok, ha nincs reklámbevétel?

Az önkéntes reklámgyilkosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne kelljen az ingyenes tartalom olvasásakor idegesítő hirdetéseket is végignéznünk. De miből tartják fenn magukat az ingyenes portálok, ha nincs reklámbevétel?

„Rick752 szabadidejében azon munkálkodik, hogy az internethasználóknak ne kelljen hirdetéseket nézniük. Kell-e félnie az online hirdetési iparnak?” – teszi fel a 40 milliárd dolláros kérdést Peter Whoriskey, a Washington Post kolumnistája.

A Rick752 néven ismertté vált felhasználó csak névtelenül volt hajlandó nyilatkozni a washingtoni lapnak. „Az ellenfeleim nagy halak. Nem akarom, hogy zaklassanak, de azt sem, hogy megvesztegessenek” – magyarázta.

A New York állambeli fiatalember megelégelte az internetes reklámokat, és úgy döntött, hogy megpróbál tenni az online világot egyre inkább elárasztó hirdetésözön ellen. A reklámokat kiszűrő, Adblock Plus nevű programhoz készített egy listát, amelyet mindenki ingyen telepíthet, ha előbb letölti az Adblock Plust. A reklámszűrő bekapcsolásával az internet böngészése közben nem jelennek meg a hirdetések.

Rick752 listája és a hasonló – a felhasználók körében egyre népszerűbb – alkalmazások egyes vélemények szerint azonban alááshatják az internetes tartalomszolgáltatást. Az online oldalak többsége ugyanis kizárólag a hirdetésekből számíthat bevételre. Az internetes hirdetések piaca 40 milliárd dolláros üzlet. Ha nincs reklámbevétel, nincs ingyenes tartalom. „Képzeljük csak el, milyen tévéműsorokat nézhetnénk, ha nem lennének az elkészítésükhöz szükséges reklámbevételek.”

Egyre több internetes portál lép fel a reklámszűrők ellen. Például úgy, hogy a tartalmat is reklámként jelenítik meg – így akinél a reklámszűrő be van kapcsolva, a tartalmat sem élvezheti. Mások inkább az olvasók lelkére akarnak hatni. A Daily Kos, az egyik legnépszerűbb amerikai politikai blogportál például arra kéri a látogatókat, hogy kapcsolják ki a reklámszűrőt, vagy ha nem akarnak reklámokat, akkor fizessenek a tartalomért.

Rick752, az ingyenesen letölthető Adblock szűrő szerzője szerint a hirdetők csak azt kapják, amit megérdemelnek. Ha egyre többen használnak majd reklámszűrőt, kevesebb lesz az idegesítő hirdetés is.

Az a kérdés, hogy lesz-e tartalom, nem különösebben foglalkoztatja a hirdetések elleni harc lovagjait.