Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Segélyt munkáért

2008. július 19.

A brit kormány tervezete jelentősen megszigorítaná a szociális segélyezés rendszerét. A tartósan munkanélkülieket főállású közmunkára köteleznék, hogy a segély mellett ne maradjon idejük feketemunkára.

A brit kormány tervezete jelentősen megszigorítaná a szociális segélyezés rendszerét. A tartósan munkanélkülieket főállású közmunkára köteleznék, hogy a segély mellett ne maradjon idejük feketemunkára.

„A brit kormány hétfőn bejelenti a jóléti állam radikális átalakítását. A tervek szerint a segély csak akkor folyósítható, ha a munkanélküli aktívan próbál állást találni. Mint a Times már két héttel ezelőtt megírta, a kormány javaslata értelmében a munkanélküli támogatásban részesülőknek közmunkát kell végezniük, hogy a segély mellett ne vállalhassanak feketemunkát” – írja Philips Webster, a Time magazin szerkesztője.

A szociális intézményrendszer átalakítása még Tony Blair idején kezdődött, amikor is a kormány megbízást adott egy olyan átfogó tanulmány elkészítésére, mint amilyen a brit jóléti állam alapjait lerakó 1942-es Beveridge-jelentés volt. A tavaly elkészült Freud-jelentés szerint a legfontosabb feladat a munkanélküliség csökkentése, aminek egyik elengedhetetlen feltétele a segélyezés szigorítása és feltételekhez kötése.

Gordon Brown miniszterelnök eleinte fanyalogva fogadta az ajánlásokat, de az elmúlt hónapok során megbarátkozott velük, és jóváhagyta a reformokat. A Times értesülései szerint James Purnell munka- és nyugdíjügyi miniszter olyan tervezetet terjeszt elő, amely lehetővé teszi, hogy a magántőkét is bevonják a munkakeresésbe. A munkaközvetítő magánvállalatnak jutalék jár majd az államtól, ha a felvett munkanélküli legalább három évig alkalmazásban marad.

A törvénymódosítás értelmében a jövőben hat hónap után megvonhatják a munkanélküli segélyt azoktól, akik nem működnek aktívan közre a munkakeresésben. „Egyértelművé kell tennünk, hogy ha munkalehetőség adódik, a segélyezettnek el kell vállalnia. Nem maradhat következmények nélkül, ha a munkanélküli nem fogadja el a felajánlott munkát” – idézi Webster a munkaügyi minisztert.

A kormány a feketemunka visszaszorítása érdekében közmunkára kötelezné a két évnél hosszabb ideje segélyben részesülőket. „Olyan rendszert kell kialakítanunk, amelyben a munkanélküli segélyben részesülőknek nincs idejük feketemunkát vállalni” – nyilatkozta a munkaügyi miniszter. A kiszivárgott tervek szerint a tartósan munkanélkülieknek főállásban kellene a közterületet takarítaniuk, grafitit mosniuk vagy az idősotthonokban kisegítniük.

Webster szerint nem kétséges, hogy az ellenzék nem gördít majd komoly akadályt a reformok elé: a jobboldal ugyanis már korábban jelezte, hogy a szociális rendszer hasonló szemléletű átalakítását tartja szükségesnek.

A baloldalon viszont biztosan lesznek képviselők, akik hevesen tiltakoznak majd a segélyezés szigorítása ellen. De nem valószínű, hogy sikerül meghatniuk a munkaügyi minisztert. Purnell korábban úgy nyilatkozott, hogy „Nincs abban semmi baloldali, ha valaki munkanélküli, és segélyből él.”