Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Lula sulinetje

2005. július 12.

Brazíliában két éve ingyenes szoftvereket használnak a közintézmények. A brazil sulinet program keretében is ezeket részesítik előnyben.

Brazíliában két éve ingyenes szoftvereket használnak a közintézmények. A brazil sulinet program keretében is ezeket részesítik előnyben.

A munkapárti elnök, Luiz Inácio Lula da Silva sokallta a számítógépes programok árát, ezért úgy döntött, hogy a kormányhivatalok és az állami cégek az ingyenes Linux operációs rendszerre állnak át.

Április végén indul a lakosságot számítógéphez és internetes eléréshez segítő PC Connectado program - számolt be a New York Times. - A cél: több millió szegény brazil számára lehetővé tenni számítógép vásárlását.

"A program csak akkor lehet életképes, ha ingyenes szoftverrel kínáljuk a gépeket" - nyilatkozta Sérgio Amadeu, a programot felügyelő Nemzeti Információs Technológiai Intézet vezetője. - Nem akarjuk az adófizetők pénzéből támogatni a már amúgy is monopolhelyzetben lévő Microsoftot."

A hír hallatán a Microsoft is lépett: operációs rendszerének egy lebutított, olcsóbb verzióját ajánlotta a kormány figyelmébe.

Az ellenzéki szociáldemokraták szerint a kormány nem döntheti el, milyen program fusson az államilag támogatott gépeken. "Ez nem lenne demokratikus" - állítja egyik képviselőjük.

Mások az egész Connectado program hatékonyságát kérdőjelezik meg. A hasonló programok sok helyütt kudarcot vallottak. Van, ahol a nehézkes ügyintézés miatt. Máshol azért, mert a támogatások nem a szegényekhez jutottak.

A brazil illetékesek bizakodók. Hisznek az ingyenes szoftverre épülő konstrukció sikerében.