Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Dühöngő ifjúság az urnáknál

2008. augusztus 4.

Megfordulni látszik a három évtizedes trend: az amerikai fiatalok egyre nagyobb arányban vesznek részt a választásokon. Lehet, hogy a dühös és elégedetlen fiatalok szavazatai fogják eldönteni a novemberi elnökválasztást?

Megfordulni látszik a három évtizedes trend: az amerikai fiatalok egyre nagyobb arányban vesznek részt a választásokon. Lehet, hogy a dühös és elégedetlen fiatalok szavazatai fogják eldönteni a novemberi elnökválasztást?

 „A hatvanas évek vége óta minden választás idején azt hallani, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, inkább a zenével, a sporttal és a szórakozással foglalkoznak” – írja E. J. Dionne, a Washington Post veterán publicistája, aztán arra a merész jóslatra ragadtatja magát, hogy a 2008-as elnökválasztáson az ifjúság lehet a mérleg nyelve.

A hatvanas évek, a polgárjogi mozgalom és a vietnami háború elleni tiltakozás lecsengésével sokáig valóban csökkent a fiatalok választási részvétele. A trend azonban megfordulni látszik az elmúlt években. A Center for Information and Research on Civic Learning and Engagement (CIRCLE) felmérései szerint  már a 2004-es elnökválasztásra jelentősen megnőtt a fiatal szavazók száma. 2000-ben a 18 és 29 év közöttiek 40, 2004-ben már 49 százaléka szavazott. Különösen nagy volt a növekedés a 18 és 24 közöttiek körében: az ő részvételi arányuk 36-ról 47 százalékra emelkedett. A felmérések szerint az elmúlt nyolc évben megduplázódott a 30 év alattiak szavazási hajlandósága.

A folyamat a most zajló elnökválasztási kampányban is folytatódik. Az 50 felettiek alig több mint fele tartja izgalmasnak a kampányt, a 30 alattiaknak viszont kétharmada. Nyolc éve a fiatalok alig harmada vélekedett így. A CIRCLE legfrissebb adatai szerint a tavaszi előválasztásokon ugrásszerűen nőtt a fiatalok részvételi aránya, ami azt vetíti előre, hogy a novemberi elnökválasztáson is többen járulnak majd az urnákhoz, mint korábban.

A jelenség hátterében Dionne szerint az állhat, hogy a mai fiatalok többsége a kilencvenes években volt gyerek, és a 2000-es éveket hanyatlásként élte meg. A liberális publicista utal a Rockefeller Center és a Time magazin felmérésére, amelyből kiderül, hogy a 30 alattiak többsége rendkívül borúlátó a jövővel kapcsolatban: 86 százalékuk úgy gondolja, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az államnak nagyobb mértékben kell segítenie az állampolgárokat.

„A fiatalok minden jel szerint annyira elégedetlenek, hogy novemberben tömegesen járulnak majd az urnákhoz” – véli Dionne. A fiatalok magas részvételi hajlandósága pedig egyértelműen a demokrata párti Barack Obamának kedvez. A demokrata elnökjelöltség várományosa a 30 év alattiak körében 56-36 arányban vezet a republikánus elnökjelöltség várományosával, John McCainnel szemben.