Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az abortusz és a lányka

2005. július 12.

Egy floridai állami gondozott kislány teherbe esett. Az élet kultúrájának képviselői a Schiavo-ügy visszavágójának tekintették az ügyet, és mindent elkövettek az abortusz megakadályozása érdekében, de aztán kénytelenek voltak engedni.

Egy floridai állami gondozott kislány teherbe esett. Az élet kultúrájának képviselői a Schiavo-ügy visszavágójának tekintették az ügyet, és mindent elkövettek az abortusz megakadályozása érdekében, de aztán kénytelenek voltak engedni.

Április végén egy floridai bíró, Ronald Alvarez megakadályozta a tizenhárom éves L. G. terhességmegszakítását. Az eset kapcsán újra összecsaptak a floridai polgárjogi aktivisták és az élet kultúrájának keresztény képviselői, akik Terri Schiavo ügyében már végigverekedtek pár menetet.

Az állami gondozott kislány többször megszökött a nevelőintézetből. Utoljára egy hónapig volt távol. Akkor esett meg a most már a terhesség tizenharmadik hetében lévő L. G.

Noha az abortusz időpontját már kitűzték, a gyámhatóság beadványban kérte a terhességmegszakítás ideiglenes bírósági felfüggesztését. "A Floridai Gyermek- és Családügyi Hivatalnak mint gyámnak kötelessége, hogy eljárjon a kislány érdekében" - idézi a hivatalt az abortuszt ellenző Chuck Colson, a keresztény konzervatív Townhall kolumnistája. A beadványban nem említették, hogy a kislány eltűnését senki sem jelentette a rendőrségen.

A bíróság pszichológiai vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a tizenhárom éves kiskorú képes-e felelős döntést hozni a kérdésben. A vizsgálat után Alvarez bíró megváltoztatta korábbi álláspontját, és mégis jóváhagyta a terhességmegszakítást.

"A jogi szempontból egyszerű eset erkölcsi szempontból rendkívül bonyolult - nyilatkozta. - Nekem azonban nem erkölcsi, hanem jogi ítéletet kellett hoznom."

"Rossz hír" - kommentálta a döntést Florida kormányzója, Jeb Bush, aki Schiavo-ügy visszavágójának tekintette L. G. esetét. De belenyugodott a bíróság ítéletébe, nem akar további jogi lépéseket.

A konzervatívok nem adják fel, de óvatosabbak lettek a Schiavo-ügy után. A közvélemény ugyanis nem állt mögéjük, még a republikánus szavazók többsége is egyetértett a mesterséges táplálás abbahagyásával.

L. G. esete a politikai konfliktustól függetlenül rávilágít egy problémára. A szülőknek az Egyesült Államok több államában nincs joga beleszólni a dologba, ha kiskorú gyermekük abortuszt akar.

Egy tizenhárom éves kamasznak a fülét sem lehet kilyukasztani szülői beleegyezés nélkül - írja Colson. - Az abortusz ügyében viszont a döntést az érintett kiskorúnak kell kimondania.