Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mit tegyünk a trollok ellen?

2008. december 5.

Az internetes fórumokat elöntő szenny és durvaság elriasztja a felhasználókat. Felhasználók nélkül viszont nincs hirdetési bevétel. Sokan már az internetes anonimitást korlátoznák az internetes fórumok és webkettes alkalmazások megmentése érdekében.

Az internetes fórumokat elöntő szenny és durvaság elriasztja a felhasználókat. Felhasználók nélkül viszont nincs hirdetési bevétel. Sokan már az internetes anonimitást korlátoznák az internetes fórumok és webkettes alkalmazások megmentése érdekében.

„Ha esetleg valaki még nem vette volna észre, megsúgom, hogy az internet tele van rohadékokkal. Az internethasználók számának növekedésével egyre súlyosabbá válik a probléma” – írja (a magyar fordításnál sokkal keresetlenebb szavakkal) David Wong, a Cracked.com informatikai webmagazin szerkesztője.

Az internetes fórumok és blogok segítségével bárki bármilyen kérdésről nyilvános vitát kezdeményezhet. Már a komoly napilapok online kiadásai is arra biztatják az olvasókat, hogy mondják el a véleményüket. De, mint arról a Metazin is beszámolt, a színvonalra nincs garancia. Sőt, némelyek szerint garantált a színvonaltalanság. Az anonimitás nem kedvez az érdemi párbeszédnek: az online fórumokban mindenki ugyanazt szajkózza, a meddő vita hamar otromba sértegetésbe torkollik, aztán elhal, hogy az egész megint változatlan színvonalon kezdődjön elölről. Az internetes zsargonban trolloknak nevezett felhasználók kifejezetten azzal a céllal szólnak hozzá a vitához, hogy a sértegetéssel magukra irányítsák a figyelmet, és ellehetetlenítsék a párbeszédet.

A probléma egyre súlyosabb. A durvaságok miatt sokan elfordulnak az online vitafórumoktól. A Cracked.com statisztikái szerint az olvasók alig 0,002 százaléka kommentálja az írásokat – és a hozzászólások többsége goromba beszólás.

Márpedig – figyelmeztet Wong – a Web 2.0-ás, vagyis webkettes alkalmazások sikere azon múlik, hogy az online közösségi portálok, interaktív játékok és videomegosztó oldalak kellő számú látogatót, és velük elegendő hirdetési bevételt vonzanak-e. Ha az elharapódzó durvaság elriasztja a felhasználókat, akkor hirdetők sem lesznek, és az ígéretes portálok lehúzhatják a rolót. Egyes felmérések szerint a felhasználók elpártolása már meg is kezdődött.

A durvaságok és rágalomhadjáratok miatt egyre többször vetődik fel a szólásszabadság korlátozása. Miután egy amerikai bloggert halálosan megfenyegettek, Tim O’Reilly internetguru és Jimmy Wales, a Wikipédia kiötlője is online illemkódex kidolgozásába fogott. Az illemkódex ajánlásai között szerepel az anonim hozzászólók kitiltása a fórumokról.

Dél-Koreában az internetes rágalomhadjáratok miatti öngyilkosságok kapcsán a kormánypárt még határozottabb fellépést fontolgat: törvényjavaslatot készít elő, amely szigorítaná az internetes fórumok szabályait. A kormány azt szeretné, ha mindenki csak saját nevén írhatna a fórumokon. Így a rágalmazók gyorsan utolérhetők és felelősségre vonhatók lennének. Brazíliában, az Egyesült Államokban és korábban Franciaországban is felvetődött az anonim hozzászólások betiltása.

Wong szerint a törvény szigorához és az anonim hozzászólások korlátozásához csak a legvégső esetben szabad folyamodni: akkor, ha más módszerekkel nem lehet elejét venni az eldurvuló hangnemnek. Előbb meg kell próbálni intelligens szűrőprogramokkal és szigorú moderálási szabályok bevezetésével megtisztítani a fórumokat. Megoldhatja a problémákat az is, hogy a regisztráció ingyenességét megszüntetik: tíz dollár nem jelent komoly terhet a normális felhasználók számára, a moderálási szabályokat megsértő trollokat viszont talán távol tartja.