Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Média a terroristák szolgálatában

2008. december 5.

Az iszlám szélsőségesek minden eszközt bevetnek a nyugatellenes háborúban. Ha a szenzációhajhász nyugati média hitelt ad a Nyugatot lejárató, botrányszagú, ám alaptalan híreszteléseknek, akkor akaratlanul is a terroristák malmára hajthatja a vizet.

Az iszlám szélsőségesek minden eszközt bevetnek a nyugatellenes háborúban. Ha a szenzációhajhász nyugati média hitelt ad a Nyugatot lejárató, botrányszagú, ám alaptalan híreszteléseknek, akkor akaratlanul is a terroristák malmára hajthatja a vizet.

„Azam Amir Kasab, a mumbai mészárlás egyik elkövetője elfogása után azt állította, hogy Izraelnek a palesztinok ellen elkövetett bűneit torolta meg a zsidókon. Két társa a hinduk moszlimellenes erőszakára hivatkozott, mielőtt végzett 14 fegyvertelennel a Trident-Oberoi Hotelben. Ha a halott terroristák beszélni tudnának, minden bizonnyal azt mondanák, hogy Abu Graib miatt ölték meg amerikai és brit túszaikat. Az embernek az a benyomása, hogy a terroristák túl sokat nézik a BBC-t” – írja Bret Stephens, a Wall Street Journal kolumnistája.

Stephens szerint a nyugati sajtó azonnal lecsap minden olyan híresztelésre, amely az amerikai, a brit és az izraeli katonák által elkövetett embertelenségekről szól. Az újságírók gyakran nem is ellenőrzik a tényeket, alaptalan pletykáknak is helyt adnak, és ezzel táplálják az iszlám szélsőségesek izzó gyűlöletét.

Ez történt például 2005. május 9-én, amikor a Newsweek rövid cikket közölt arról, hogy egy hamarosan nyilvánosságra kerülő guantánamói jelentés szerint a fogva tartott moszlimok megalázása céljából a Korán egy példányát lehúzták a vécén. A hír hallatán Amerika-ellenes tüntetések törtek ki Afganisztánban, Pakisztánban és a Gázai övezetben. Afganisztánban tizenheten haltak meg az összetűzésekben. Nem sokkal a cikk megjelenése után kiderült, hogy a Newsweek névtelenséget kérő informátora számos ponton elferdítette a tényeket. Néhány nap elteltével aztán a Newsweek elismerte, hogy alaptalan volt a vád, és az olvasók elnézését kérve visszavonta a cikk állításait.

Hasonló mentegetőzésre kényszerült a New York Times is, miután tavaly márciusban címlapon hozta le az Abu Graib börtönben fogva tartott Ali Shalal Qaissi állítólagos megkínzásáról készült fényképeket. Nem sokkal később a szerkesztőség helyesbített, és elismerte, hogy a képeken nem is Qaissi látható. Márpedig ha ő erről hamisan nyilatkozott, akkor az is kétséges, hogy az általa bemutatott kép valóban az Abu Graib börtönben készült.

Stephens arra figyelmeztet, hogy a terroristák mindent eszközt bevetnek a nyugatellenes dzsihádban. Mint az egy 2000-ben nyilvánosságra került dokumentumból kiderül, az al-Kaida kiképző kézikönyvében arra utasította tagjait, hogy ha fogságba esnek, szabadulásuk után igyekezzenek kínzásokra és egyéb embertelenségekre hivatkozva befeketíteni fogva tartóikat.

A nyugati médiának ezért nagyon körültekintően kell eljárnia, különben akaratlanul is a terroristák kezére játszik. „A terroristák ugyanis hajlamosak elhinni, amit az újságban olvasnak.” Az még hagyján – tehetjük hozzá. De az egyszerű polgár is hajlamos elhinni. Már csak azért is, mert hasonló esetekről nem csak álhírekből, hanem biztos forrásból is tudomása van. Az újságírók is éppen ezért adtak hitelt az álhíreknek.